ÚLTIMA HORA
L'Uni Girona jugarà la final de la Copa de la Reina | Spar Citylift Girona 80-60 Mann Filter

CiU i ERC inicien el camí per aconseguir la ´Transició Nacional´ catalana

Republicans i nacionalistes es reuneixen per primera vegada per desenvolupar el seu acord de governabilitat

 
D´esquerra a dreta, Marta Rovira, Lluís Salvadó, Marta Llorens i Jordi Turull.
D´esquerra a dreta, Marta Rovira, Lluís Salvadó, Marta Llorens i Jordi Turull. acn

BARCELONA | EFE/DDG La composició de l'organisme denominat "Consell Català per a la Transició Nacional", la declaració de sobirania al Parlament i els Pressupostos del 2013 van centrar ahir la primera de les reunions que mantindran cada dilluns a la tarda a la Cambra CiU i ERC per desenvolupar el seu acord de governabilitat. La trobada va ser "una primera presa de contacte molt operativa", amb un clima "cordial" entre les dues formacions i que va durar poc més d'una hora, segons van explicar als mitjans fonts parlamentàries. CiU i ERC van acordar que la primera comissió de treball que crearan serà la destinada a elaborar els comptes de la Generalitat per a 2013, a l'hora que van pactar impulsar iniciatives parlamentàries i governamentals per aconseguir que el Govern flexibilitzi l'objectiu de dèficit autonòmic.

Intercanvi de documents
Nacionalistes i republicans també es van intercanviar documents amb propostes sobre la declaració de sobirania i a favor del "dret a decidir" que volen aprovar en el primer ple, previst per a mitjans d'aquest mes tot i que encara sense data concreta. Un altre dels aspectes als quals es van emplaçar a negociar aquesta setmana CiU i ERC és la composició del Consell de Transició Nacional, és a dir, els noms que integraran aquest organisme destinat a coordinar el procés sobiranista.
A la reunió d'ahir van participar Jordi Turull i Marta Llorens, per part de CiU, i Marta Rovira i Lluís Salvadó, en representació d'ERC; a partir de dilluns que ve un membre del Govern català encara per determinar s'incorporarà a aquestes reunions, que tindran lloc a les a dos quarts de cinc de la tarda al Parlament, per oferir una visió "transversal".
Davant el procés sobiranista pel qual aposten CiU i ERC, el líder d'ICV, Joan Herrera, va proposar la creació d'una comissió de treball al Parlament per abordar l'exercici del dret a decidir, i va precisar que una de les primeres iniciatives que proposarà el seu partit és la reforma de la llei estatal que regula la celebració de referèndum.
D'una altra banda, el líder de Ciutadans (C's), Albert Rivera, va considerar que CiU és una "comparsa" d'ERC, partit que segons el seu parer és el que marca l'agenda política catalana amb l'objectiu de separar a Catalunya de la resta d'Espanya, i va destacar que la prioritat de la seva formació és impulsar un pacte contra la corrupció i una nova llei electoral catalana.

La consulta
La presidenta del Parlament, Núria de Gispert, va apostar en una entrevista a Els Matins de TV3, perquè el Govern de la Generalitat aprofiti la llei de consultes que està en vigor i demani ja a l'Estat espanyol "l'autorització" per fer un referèndum d'autodeterminació. "Que responguin si ho volen o no i perquè no ho volen", planteja la presidenta, tot acusant l'Executiu espanyol de no voler "el diàleg" amb els catalans. De Gispert, a més, també va admetre que li fa "por i basarda" que les retallades provoquin "revoltes socials" o deixin "a famílies en situacions gravíssimes".
A l'inici d'una legislatura que ella mateixa reconeix "difícil", Núria de Gispert va fer una crida als diputats del Parlament i als catalans en general perquè "es pugui fer tot el possible" perquè Catalunya "es carregui de raons" de cara al procés engegat cap a una consulta d'autodeterminació. En aquest sentit, es va mostrar convençuda que a finals de mes el nou projecte de llei de consultes estarà entrat al Parlament, perquè la legislatura passada "va quedar ja molt avançat". D'aquest nou text, De Gispert espera que sigui "molt curós" jurídicament per evitar problemes amb Madrid, però ja va alertar que per més "perfecta" que sigui la llei, l'Estat no es quedarà de braços plegats. "No és un problema de recórrer-la al TC o no, sinó de voluntat política", va alertar la presidenta del Parlament, que va assegurar que, per ella, existeix des de Madrid una "falta de diàleg i falta de voluntat d'admetre cap tràmit".

Enllaços recomanats: Premis cinema