Després d'anys de negar taxativament uns fets que es van començar a conèixer el 1997, Unió ha acabat pagant pel cas Treball i reconeixent que es va finançar il·legalment a través de les subvencions que repartia el departament que controlava el mateix partit que lidera Josep Antoni Duran Lleida. UDC ha aportat 300.000 euros dels 388.000 totals que s'han de tornar a la Generalitat i que es van esfumar de l'erari públic. Fonts judicials afirmen que Unió ha pagat la totalitat dels diners tot i que formalment figura que els ha dipositat conjuntament amb els quatre acusats que finalment han estat condemnats.

Formava part del pacte que es va signar in extremis ahir abans de l'inici del judici, que va fer retardar la vista una hora i que suposa penes mínimes per a quatre dels set acusats que els evitarà la presó. Als altres tres se'ls va retirar l'acusació. Malgrat que el judici, que s'havia d'allargar durant quatre mesos, va quedar liquidat amb només vint minuts, sí que hi ha un reconeixement dels fets i una assumpció de responsabilitats tant per part d'Unió Democràtica com dels quatre condemnats -Vicenç i LLuís Gavaldà, Fidel Pallerols i Santiago Vallvé.

El fiscal va rebaixar les penes i les indemnitzacions, però va mantenir el relat dels fets del seu escrit de conclusions provisionals. Bàsicament considera que un 10% de les subvencions que rebia l'empresari Fidel Pallerols per a cursos de formació ocupacional en realitat es desviaven a UDC.

A partir d'aquesta conclusió, el partit respon com a responsable civil subsidiari a títol lucratiu i per part del que va ser el seu secretari d'Organització, Vicenç Gavaldà, en cas que aquest es declarés insolvent. La petició de la Fiscalia a un partit polític era inèdita en la història judicial espanyola i al final, tot i l'acord arribat abans de la celebració de la vista, també haurà estat igual d'inèdit el pagament.

El que ahir es va intentar de totes formes és de quina manera les cinc parts van consignar els 300.000 euros al jutjat. Es va fer de forma conjunta entre els quatre acusats i UDC i cap d'ells ha volgut revelar quines quantitats assumeix cada un. Al respecte existeix un altre pacte, aquest de silenci, tot i que fonts judicials explicaven que el partit havia abonat la totalitat dels 300.000 euros. Cap dels advocats consultats per Diari de Girona va voler revelar de quina forma s'havia fet el repartiment. Tots es limitaven a remetre's a l'escrit entrat al jutjat i que està signat per les cinc parts.

Els diners que finalment consten com a malversats són 388.483 euros. Falten encara per entregar els 88.483 restants i els interessos de demora que a hores d'ara encara no estan calculats. El fiscal, Fernand0 Rodríguez Rey, va justificar la rebaixa dels prop de 600.000 euros inicials als 388.000 finals perquè aquesta quantitat és la que s'ha pogut comprovar amb total seguretat durant la llarga investigació policial i judial.

El retorn dels diners, el que judicialment es coneix com a reparació del dany, ha estat fonamental perquè finalment s'hagi pogut arribar a l'acord que es va materialitzar ahir i perquè el Ministeri Públic hagi acceptat les rebaixes de les penes i indemnitzacions.

Amb aquest ja són tres els processos judicials que han afectat a Unió Democràtica, però el cas Treball -que també és el més voluminós- és el que esclata més directament a la formació democristiana. A més del pagament dels diners i el reconeixement de la responsabilitat, tres dels quatre condemnats eren militants i un d'ells va arribar a ser el número dos del partit.