Allau de peticions de dimissió de Duran Lleida dels grups de l´oposició

El PP li reclama que plegui de la comissió d'Exteriors i Iniciativa proposa la compareixença d'Homs i Gordó al Parlament

 
La portaveu d´ICV, Dolors Camats, demana explicacions a Homs i Gordó.
La portaveu d´ICV, Dolors Camats, demana explicacions a Homs i Gordó. acn

BARCELONA | AGÈNCIES/DDG Els partits catalans, menys CDC, han demanat la dimissió del líder d'UDC, Josep Antoni Duran i Lleida, després de la resolució judicial del cas Treball. L'acord judicial pel qual UDC va acceptar dimarts tornar els 385.000 euros desviats de subvencions públiques per a la formació d'aturats ha provocat una tempesta de reaccions entre els partits polítics de Catalunya, de la resta de l'Estat, el poder judicial, sindicats i el mateix govern català de CiU.
ERC, PSC, PP, ICV, Ciutadans i CUP van demanar ahir a Duran que dimiteixi. ERC, segon partit a la Cambra i que li dóna estabilitat parlamentària a CiU, va reclamar a Josep Antoni Duran i Lleida, que sigui "conseqüent" amb la seva paraula i assumeixi responsabilitats polítiques pel cas amb la seva dimissió. Així ho va reclamar el portaveu d'ERC al Parlament, Oriol Amorós. Qui també en va parlar va ser el líder del partit, Oriol Junqueras, que va avisar que acords judicials com el de dimarts donen una "imatge penosa".
El portaveu del PSC, Jaume Collboni, també va demanar la dimissió de Duran després d'escoltar les explicacions de la portaveu d'UDC, que veu "incoherents i una presa de pèl". Segons el seu parer, Unió "per la via judicial admet que ha comès un delicte i per una altra via ho nega i diu que ho desconeix, la qual cosa és d'una inconsistència evident", va dir el portaveu. El PSC exigeix a Duran que demani disculpes i dimiteixi "fent honor" a les seves pròpies paraules, de l'any 2000. El líder del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, va dir comprendre la "indignació" ciutadana que provoca un pacte d'aquestes característiques.
I el PPC, que en altres moments del cas va donar suport als governs de CiU i va impedir totes les comissions d'investigació sol·licitades, ahir també va demanar la dimissió del líder d'UDC. Ho va fer la mateixa presidenta del partit a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, que va assegurar que "el senyor Duran hauria de dimitir de manera immediata", en unes declaracions al Canal Català. Hores abans havia fet la mateixa petició el portaveu adjunt del PPC al Parlament, Santi Rodríguez, en lloc d'Enric Millo -testimoni del cas Treball- com és habitual.
La secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, considera que el comportament de Duran i Lleida és "incoherent i frívol" per no dimitir de les seves funcions com a secretari general d'UDC i de les seves funcions com a president de la comissió d'Exteriors al Congrés dels Diputats.

Dimissió "insuficient"
ICV creu que la dimissió de Duran no seria "suficient" i va presentar al Parlament una proposta de resolució perquè aquest sigui cessat de tots els càrrecs que ostenta en representació de la Generalitat i es retirin les subvencions a UDC i les seves fundacions.
La portaveu dels ecosocialistes, Dolors Camats, va reclamar també la compareixença dels consellers de Presidència, Francesc Homs, i de Justícia, Germà Gordó, perquè expliquin les motivacions que han portat a aquest acord entre Fiscalia de l'Estat i l'Advocacia de la Generalitat que, segons el seu parer, va "contra els interessos" dels ciutadans.
Ciutadans va demanar el cessament de Duran "per dignitat política" mentre que la CUP va denunciar que la corrupció "té un tracte privilegiat".

Enllaços recomanats: Premis cinema