La portaveu d'UDC, Marta Llorens, va demanar ahir al matí disculpes pel cas Treball però va descartar dimissions en la direcció del partit perquè aquest "desconeixia" els fets, de manera que els beneficis que UDC va rebre van arribar "sense coneixement" de la cúpula de la formació. Mentre la dirigent democristiana feia aquestes declaracions, el líder del partit decidia marxar a Xile a la tarda en un viatge com a president de la Comissió d'Exteriors del Congrés

D'aquesta manera, va explicar Llorens, UDC tornarà aquests fons -a través d'un crèdit a repartir entre les diferents parts afectades- a l'assumir així la "responsabilitat civil" derivada que alguns dirigents d'Unió, ara apartats del partit, sí van cometre "actes il·lícits" amb els quals van finançar mobiliari i lloguer de seus, sense "coneixement en cap moment" de la direcció. Fonts judicials, però, afirmaven dimarts que Unió aporta la totalitat de la quantitat a retornar.

Per tant, Llorens subratlla que Unió "no està condemnada per finançament irregular", de manera que no es compleix la premissa perquè Josep Antoni Duran i Lleida compleixi amb allò que va afirmar l'any 2000, quan va dir que dimitiria si es demostrava que era responsable de finançament irregular del seu partit.

UDC va emetre també un comunicat de dues pàgines en el qual subratlla el seu "desconeixement" dels fet en tot moment, alhora que precisa que si torna a l'Administració els fons rebuts és per "responsabilitat civil a títol gratuït" -posició legal de qui actuant "de bona fe" i amb desconeixement dels actes il·lícits es beneficia dels seus efectes-, i no per responsabilitat penal.

Els democratacristians reivindiquen així mateix que "cap altre partit ha fet el mateix que UDC -assumir aquesta responsabilitat civil i tornar els fons- en un cas similar", va subratllar Llorens, qui va ser l'encarregada de llegir el comunicat oficial d'Unió en una roda de premsa que va aixecar una gran expectació mediàtica.

Malgrat insistir en el "desconeixement" que Unió tenia dels fets, la portaveu va lamentar "la situació generada", i va demanar disculpes en nom dels qui van cometre els actes il·lícits, "tot i que a dia d'avui ja s'han donat de baixa o han estat expulsats del partit".

I va afegir: "Expressem el nostre respecte escrupolós per la justícia, alhora que el demanem per al nostre partit, així com per a alguns dirigents no condemnats que durant setze anys han patit una constant agressió a la seva honorabilitat amb un judici paral·lel als mecanismes processals".

UDC va acceptar dimarts tornar 300.000 euros desviats de subvencions públiques per la trama del cas Treball, en un acord pactat entre acusacions i defenses.