CiU i ERC ja han pactat el text de la declaració de sobirania que aprovaran en el ple del dia 23, un document de menys de tres folis on sentencien la seva voluntat d'"exercir el dret a decidir i fer efectiva la constitució de Catalunya en un nou Estat dins del marc de la UE". Fonts parlamentàries van explicar que CiU i ERC van lliurar el document a la resta de grups que portaven en el seu programa el "dret a decidir", és a dir, al PSC, ICV-EUiA i la CUP, per buscar el seu suport. El PPC i Ciutadans no han rebut el text per oposar-se a la celebració de qualsevol mena de consulta sobre la independència.

Encara que ERC havia expressat la seva intenció de restringir aquesta declaració al "dret a decidir" per aconseguir el suport del PSC, al final el document inclou termes que difícilment podran assumir i recolzar els socialistes, com la voluntat de "fer efectiva la constitució de Catalunya en un nou Estat de la UE".

El text declara la "sobirania democràtica del poble de Catalunya com a subjecte polític i jurídic, iniciant el procés per fer efectiu el dret a decidir com a plasmació del dret a l'autodeterminació dels pobles, i fer efectiva la voluntat de constituir Catalunya en un nou Estat dins del marc Europeu". Segons el document, CiU i ERC entenen que les eleccions del passat 25-N no només llancen el "mandat democràtic" de l'exercici del dret a decidir, sinó també que s'"iniciï el procés per a la constitució de Catalunya com a nou Estat a partir del reconeixement de la seva sobirania". I afegeix el text en aquest sentit: "La legitimació d'aquest procés ha de venir donada per la decisió majoritària del poble per la via d'una consulta democràtica".

La inclusió del concepte "nou Estat" en el text podria dificultar que la declaració tingui el suport del PSC, qui s'ha mostrat en tot moment rotundament contrari a la independència de Catalunya de la resta d'Espanya. Per als ecosocialistes, que defensen la consulta però eviten pronunciar-se ja a favor o en contra de la secessió, no és un problema la inclusió del concepte Estat propi encara que sí fan dues advertències a CiU i ERC, segons les fonts consultades. D'una banda, que la decisió sobre el futur de Catalunya "la prendran els catalans en una consulta, però no es pot decidir abans" i que el debat sobre aquest referèndum ha de ser obert a tots els partits que donen suport al dret a decidir, de manera que CiU i ERC no pactin tot allò relacionat amb aquest assumpte bilateralment i després demanin "l'adhesió" dels grups. La declaració de sobirania serà una proposta de resolució que arribarà al Parlament el dia 23 de gener en el primer ple d'aquesta legislatura, elaborada a partir del document que va anunciar el president català, Artur Mas, durant la campanya electoral.

El document subratlla que la declaració es basa en sis principis: "la legítima sobirania de Catalunya, la legitimitat democràtica del procés, la seva transparència, el diàleg amb el Govern i la comunitat internacional, els principis fundacionals de la UE i la legalitat, en el sentit d'utilitzar tots els marcs legals existents" per celebrar la consulta. A més, argumenta per defensar el "dret a decidir" que els tractats europeus "protegeixen expressament els drets dels pobles, l'exercici dels drets de la ciutadania i l'aprofundir democràticament com a principi".

La proposta sortirà endavant al Parlament el dia 23 amb els vots segurs de CiU i ERC, a qui se sumaran amb tota possibilitat ICV-EUiA i la CUP, i queda en l'aire si el PSC intentarà esmenar les parts menys assumibles del contingut per al socialisme català, en concret la referència a la creació d "un nou Estat" o, en no aconseguir-ho, si s'abstindrà o votarà que no.