El Govern s'ha mostrat disposat a donar explicacions sobre el ?desenllaç del cas Treball al Parlament. Fonts de l'Executiu han indicat que no tenen "cap problema a donar explicacions sempre que l'hi demanin" tot afegint que aquesta és la seva "filosofia general". D'aquesta manera, es respon a la petició de compareixença que els grups del PSC i ICV-EUiA van anunciar dimecres i que tenen previst de registrar al Parlament. Els dos grups emanen que el conseller de la Presidència, Francesc Homs, i el de Justícia, Germà Gordó, expliquin per què s'ha acceptat el pacte amb la fiscalia assolit pels acusats del cas.

La portaveu parlamentària d'ICV-EUiA, Dolors Camats, ja va anunciar que demanarien explicacions al Govern per tal d'aclarir els motius que han portat l'Executiu a acceptar "un acord d'aquestes característiques". I és que, des del seu punt de vista, un judici "a la llum pública" hauria estat un exemple d'"higiene democràtica". Segons Camats, no s'entén per què la Fiscalia de l'Estat i l'advocacia de la Generalitat s'han volgut "estalviar" aquest procés.

Des del PSC, el seu portaveu, Jaume Collboni, va anunciar ahir que el grup parlamentari socialista se sumaria "a totes les iniciatives parlamentàries" que vagin encaminades a esbrinar els motius pels quals s'ha tancat "aquest pacte".

La portaveu d'UDC, Marta Llorens, va reiterar ahir que el líder d'aquesta formació, Josep Antoni Duran i Lleida, no dimitirà pel cas Treball perquè no "està acusat" ni hi ha hagut "finançament" irregular, encara que va precisar que el dirigent democratacristià podria parlar "més endavant". Quan va fer aquestes declaracions encara no se sabia que Duran seria preguntat a Xile en arribar al país ni que concediria una entrevista al canal 8Tv.

En declaracions a Catalunya Ràdio i Rac1, Llorens es va reafirmar a descartar dimissions a la cúpula d'UDC després del pacte judicial en què aquest partit va acceptar tornar els 385.000 euros desviats de subvencions públiques per a la formació d'aturats, i va recordar que al seu moment ja es van assumir "responsabilitats".

"No hi ha finançament irregular i queda clar que no hi ha responsabilitat directa de Duran, perquè no és ni acusat ni condemnat. Unió tampoc és condemnada ni acusada. Per tant, té absoluta coherència amb la resposta que va donar", en referència a unes declaracions de l'any 2000, va puntualitzar Llorens, qui ha deixat la porta oberta al fet que Duran parli del cas Treball "més endavant".

Això no obstant, la portaveu d'UDC va dir que entén la "inquietud" ciutadana: "per això estic donant explicacions. Som seriosos, encara que costi entendre-ho", va dir.

El portaveu adjunt de CiU al Congrés dels Diputats, Pere Macias, va aconsellar al líder d'Unió que doni explicacions, com més aviat millor.

"Jo estic moltes hores al costat del senyor Duran. Per tant, si avui estigués al seu costat, sí que li aconsellaria que, com més aviat millor sortís i expliqués tot allò que ha d'explicar. Perquè crec que pot fer-ho i que pot ser bo que ho faci", va dir Macias en declaracions a Ràdio Barcelona de la Cadena Ser.

El president del Congrés

Qui també va ser preguntat ahir al respecte va ser el president del Congrés, Jesús Posada, que va dir que està convençut que el portaveu de CiU en aquesta Cambra, Josep Antoni Duran i Lleida, està reflexionant "profundament" sobre la seva situació després de l'acord del cas Treball.

Així es va pronunciar Posada davant els periodistes al Congrés en ser preguntat sobre aquest cas, si bé no va voler donar la seva opinió sobre si el líder d'UDC ha de dimitir dels seus càrrecs a la Cambra Baixa. Com a president del Congrés, va dir, no ha d'emetre una opinió sobre això, i va insistir que està segur que Duran estarà reflexionant "profundament" sobre "quina és la decisió que ell ha de prendre".

"Estic segur i em sembla bé que faci això, que ell reflexioni", va assenyalar Posada, qui va admetre que no ha parlat amb el portaveu de CiU, però el coneix des de fa molts anys, "el suficient" com per saber que deu estar reflexionant.

Jané no es pronuncia

Per la seva part, el diputat de CiU Jordi Jané no va voler pronunciar-se sobre quina ha de ser la decisió de Duran. A la sortida de la reunió de la Mesa del Congrés -de la qual és vicepresident quart- Jané es va limitar a assenyalar que Duran compleix de manera "irreprotxable" la seva funció institucional en aquesta Cambra, on a més de portaveu de CiU és president de la Comissió d'Exteriors.

Finalment també va parlar el president del Govern d'Extremadura, José Antonio Monago (PP), que també va reclamar la dimissió "salut democràtica" de Catalunya i del conjunt d'Espanya.