El portaveu del PSC al Parlament, Maurici Lucena, va anunciar que el seu partit votarà "no" a la declaració de sobirania que CiU i ERC volen aprovar a la Cambra catalana el dia 23 perquè confon "dret a decidir amb independència" en reclamar que Catalunya "sigui un nou Estat a la UE".

"La declaració disfressa la independència de dret a decidir i prejutja que l'objectiu de la consulta sigui aconseguir un Estat propi. És un text d'adolescents, de dubtosa qualitat democràtica", va considerar Lucena en declaracions a Catalunya Ràdio.

El PSC defensa el "dret a decidir" com a principi democràtic i la convocatòria d'una consulta legal sobre la independència però és rotundament contrari a la secessió, pel que no és assumible per al partit la inclusió en el document de l'objectiu que Catalunya sigui "un nou Estat a la UE".

Conscients d'aquest escull per aconseguir el suport del PSC, ERC havia expressat fa tan sols uns dies la seva intenció de restringir aquesta declaració al "dret a decidir", de manera que la declaració obtingués el màxim suport possible de la Cambra.

La proposta

El PSC acudirà al Comitè Federal del PSOE, convocat per a demà, amb un discurs centrat en la reforma constitucional en sentit federal, en què demana que s'inclogui l'anomenat "dret a decidir", és a dir, els mecanismes perquè pugui celebrar-se una consulta legal a Catalunya. El primer secretari del PSC, Pere Navarro, defensarà davant el PSOE el "dret a decidir" com un mecanisme d'aprofundiment democràtica que reclama la ciutadania per pronunciar-se sobre els assumptes de transcendència que l'afecten, "més enllà de la situació conjuntural actual a Catalunya", segons van explicar fonts del partit.

Per als socialistes catalans, en la proposta de reforma constitucional que el PSOE vol tenir enllestida durant aquest any seria "incomprensible" no incloure els mecanismes de participació que exigeix la ciutadania, entre els quals hi ha, segons el seu parer, la possibilitat de celebrar una consulta legal. Per descartar qualsevol equívoc, el PSC tornarà a insistir davant els seus companys del PSOE que la seva postura és rotundament contrària a una eventual independència de Catalunya de la resta d'Espanya.

"Nosaltres estem tan convençuts que per a Catalunya el millor és seguir formant part d'Espanya com que això és una cosa que els ciutadans catalans han de decidir lliurement", asseguren.