La Generalitat va presentar ahir un recurs davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) contra la resolució del seu propi Òrgan Administratiu de Recursos Contractuals de Catalunya (OARCC) que anul·la l'adjudicació a Acciona d'Aigües Ter-Llobregat (ATLL). A través d'aquest recurs contenciós administratiu, el govern català demana a l'alt tribunal que suspengui cautelarment la resolució de l'OARCC, òrgan que depèn de la mateixa Generalitat i que ha dictaminat com a nul·la l'adjudicació d'ATLL en considerar que l'oferta d'Acciona incompleix els terminis d'inversió fixats en el concurs.

Amb aquesta mesura, la Generalitat vol que Acciona continuï gestionant ATLL, mentre espera que la justícia es pronunciï en ferm sobre si aquesta adjudicació s'ajusta o no a dret, i evitar així atorgar la gestió de l'empresa d'aigua a Aigües de Barcelona (Agbar), l'altra empresa que es va presentar al concurs. En el seu escrit, la Generalitat també defensa el contingut de l'acord de la mesa de contractació responsable de l'adjudicació de ATLL a l'empresa Acciona, el valida jurídicament i argumenta que compleix "escrupolosament" amb el plec de condicions, segons ha informat la Conselleria de Territori i Sostenibilitat en un comunicat.

El procés

Acciona gestiona des del passat 1 de gener l'empresa pública ATLL, encara que aquesta adjudicació ha quedat en dubte, després que Agbar impugnés el concurs i l'OARCC, organisme unipersonal que dirigeix Juan Antonio Gallo, estimés parcialment el seu recurs i declarés nul·la l'adjudicació. Agbar considera que la resolució de l'OARCC és "directament executiva", per la qual cosa la conselleria dirigida per Santi Vila hauria d'aplicar-la de manera immediata. Amb aquest objectiu, Agbar va presentar també un recurs davant el TSJC, que ha donat un termini de cinc dies a la Generalitat per explicar la manera en què pensa executar la resolució de l'OARCC.

Agbar vol que se suspengui la formalització del contracte amb Acciona de manera urgent i s'impedeixi "la presa de possessió de les instal·lacions del servei per part de l'empresa contractada", i que aquesta "assumeixi el personal de l'empresa pública i iniciï la gestió del servei". Agbar assegura, a més, que la mera interposició d'un recurs contenciós, com ha fet la Generalitat, no és suficient per suspendre l'eficàcia de la resolució de l'OARCC.

Acciona i Agbar van presentar l'any passat sengles ofertes al concurs que va obrir la Generalitat per privatitzar la gestió de l'empresa pública Aigües Ter-Llobregat, la principal companyia proveïdora d'aigua de l'àrea metropolitana de Barcelona. El 6 de novembre, la Generalitat va anunciar l'adjudicació d'ATLL a Acciona, que es va presentar al concurs amb el suport del banc brasiler BTG Pactual i les famílies catalanes Rodés i Godia, i el passat 27 de desembre les dues parts van signar el contracte de privatització. No obstant això, Agbar va impugnar aquesta adjudicació.