El Govern considera que la declaració de sobirania de Catalunya pactada per CiU i ERC conté una sèrie de manifestacions "que són moltes vegades inconsistents i incoherents" amb la realitat política a Espanya i Europa. Segons va dir la vicepresidenta de l'Executiu, Soraya Sáenz de Santamaría, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, en democràcia "no existeix legitimitat sense respecte a la legalitat", per la qual cosa va demanar a les forces polítiques que respectin l'esmentada legalitat ja que, en cas contrari, el Govern "farà complir la Constitució i les lleis".

"Jo he llegit aquesta declaració i ho ha fet el Govern, i volem manifestar amb tota claredat que com a Govern de la nació que som i en compliment del mandat constitucional complirem i farem complir la Constitució i les lleis".

També Saéz de Santamaría va recordar que cap llei ni cap tractat internacional "abona declaracions de sobirania" i va alertar que les referències que fa l'esmentada declaració a la UE són "inexactes".

La vicepresidenta també va fer una crida a la serenitat i a la reflexió perquè la declaració de CiU i ERC "parla del compliment de la voluntat democràtica del poble de Catalunya" i segons el seu parer els catalans s'han expressat amb "claredat palmària" en el referèndum en el qual es va aprovar la Constitució espanyola.

També va assegurar que l'última vegada que els catalans es van pronunciar va ser a les eleccions autonòmiques del 25 de novembre, quan, segons el seu parer, Artur Mas va obtenir "un fracàs polític" en perdre "vots i escons". "Caldrà veure el contingut de cada decisió en cada moment -va afegir- i analitzar els efectes que pugui tenir, per tant el que farem és seguir indubtablement aquest procés de discussió i veure el resultat final". Durant la seva compareixença, va recordar que alguns grups parlamentaris ja "han mostrat la seva oposició i importants reticències" al document elaborat per CiU i ERC.

L a vicepresidenta de l'Executiu va insistir que el Govern anirà analitzant cada decisió, i si la Constitució i les lleis diuen que és recurrible es recorrerà, "i si no ho veuen així no podrem fer-ho indubtablement perquè la Constitució i les lleis no ho permeten".

Sáenz de Santamaría també va afirmar que l'Executiu central té "indubtablement" una voluntat d'acord i entesa, "però sobre el que no podem negociar és sobre la Constitució". "Tot el que vulguin parlar que estigui dins de la Constitució, (el Govern) té la voluntat més àmplia de diàleg, col·laboració i cooperació institucional perquè per damunt dels governs (...) hi ha els ciutadans".