Els portaveus dels diferents partits van continuar criticant ahir la reacció del líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, davant del cas Treball.

El secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, va considerar que Duran ha donat explicacions "a mitges", i va confiar que passi comptes "del tot" un cop torni a Espanya.

En una entrevista a Punto Radio, Rubalcaba va declinar sumar-se als que demanen la dimissió del líder democristià, sinó que va demanar que doni "la cara" i expliqui clarament per què ha de quedar-se o per què no. "Ho ha fet a mitges i crec que ho farà del tot quan arribi a Madrid", va indicar.

Rubalcaba va considerar que la política catalana canviaria molt sense Duran, ja que, al seu parer, és un líder "amb un pes polític important". També va precisar, però, que "també és cert que té un cas de corrupció molt complex, reprovable, reprotxable i impossible d'entendre per part dels ciutadans".

Mentrestant, des del PSC, el seu primer secretari, Pere Navarro, considera que Duran ha reaccionat "tard i malament", i es manté ferm en què el líder d'Unió hauria "hagut de complir la seva paraula" i dimitir. En una entrevista a Catalunya Ràdio, Navarro va recordar que "ser imputat no és ser culpable", però va explicar que el cas Treball l'escandalitza perquè s'han dedicat diners adreçats a cursos per l'ocupació al finançament irregular del partit. Navarro considera que, en aquests casos, el càstig "ha de ser exemplar", igual que en el cas dels bancs. En aquest sentit, va lamentar que hi hagi responsables que han fet una "pèssima gestió" i que ara "es belluguen amb total impunitat i fan ostentació del poder econòmic que conserven". Per això creu que es necessita una dosi de "moralitat i ètica".

També, des d'Esquerra, la seva secretària general, Marta Rovira, va insistir que Duran hauria de dimitir. En una entrevista a TV3, Rovira va afirmar que no pot quedar cap ombra de dubte sobre corrupció, i més en la situació actual, amb un govern que s'ha compromès a convocar un referèndum. Rovira va recordar també que Duran es va comprometre a depurar responsabilitats polítiques per aquest cas, i ella considera que, quan Unió assumeix la responsabilitat civil derivada d'un delicte, està assumint que el delicte s'ha complert.

"Incomoditat" d'ERC

Rovira va admetre que la situació els genera incomoditat en el seu pacte amb CiU, però la republicana va manifestar que gestionaran aquesta incomoditat "de la millor manera possible". "No deixarem de demanar que s'esclareixin les responsabilitats", va assenyalar, abans de recordar que fa mesos que des d'ERC estan demanant que en cas de dubte sobre corrupció "se sigui exigent i transparent".

Finalment, el president de Ciutadans, Albert Rivera, va barrejar el cas Treball amb el debat nacionalista i va afirmar que "els que volen separar-nos [d'Espanya] tenen les mans brutes". "No és casualitat que la declaració sobiranista, que s'hauria de debatre d'aquí a quinze dies, sortís dimecres", va postil·lar Rivera. En la seva opinió, amb aquesta declaració es pretén "tapar alguna cosa que fa pudor: la corrupció".

Mentrestant, el secretari general d'ICV, Joan Herrera, va proposar una altra vegada una Llei de transparència i Accés a la Informació perquè creu que serviria perquè casos de corrupció com els actuals "no s'haurien produït o haurien estat més fàcils de detectar".

En cas que es reprengui, Herrera demana que es faci en terminis breus perquè "no es pot esperar més". La proposició de llei incorpora unes disposicions transitòries que obliguen l'administració a fer públiques totes les retribucions econòmiques públiques i privades, a fer públics els patrimonis dels càrrecs i altres mesures de transparència.

Herrera defensa que aquesta sigui la legislatura de la transparència i diu que per això "cal més transparència, canviar les coses i aprovar lleis que concretin". A parer seu, "Duran té la barra de dir el que diu" quan, si s'hagués aprovat l'enduriment de penes de presó pels delictes de corrupció al Congrés, "avui UDC hauria estat declarat partit corrupte, que és el que han dit els Tribunals, i Duran no es podria escapar amb subterfugis".