El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha rebutjat avui la possibilitat apuntada pel líder d'UDC, Josep Antoni Duran i Lleida, de tornar a iniciar el text de la declaració sobiranista subscrit ja per CiU i ERC, i ha recordat que les dues formacions compten amb majoria absoluta al Parlament.

Segons ha indicat Oriol Junqueras en unes declaracions a TVE, "no entenc la necessitat de tornar a iniciar el text perquè ja té el suport de la majoria absoluta al parlament", ja que CiU i ERC sumen 71 diputats i la xifra s'elevaria a 74 si la CUP li acaba donant suport.

Després de recordar que la majoria absoluta al parlament català se situa en els 68 diputats, Junqueras s'ha preguntat per què Duran ha demanat aquest passat cap de setmana al seu bloc d'Internet "començar de nou" el text de la declaració, perquè el 23 de gener pugui comptar també amb el suport de PSC i ICV-EUiA.

Junqueras, que és el líder de l'oposició en ser ERC la segona força aquesta legislatura i no haver entrat al Govern de CiU, ha matisat que "òbviament" el seu partit està disposat a intentar ampliar l'acord amb la resta de formacions, "especialment" perquè puguin incorporar-se ICV-EUiA i la CUP.

Hores abans que els dirigents d'UDC hagin indicat que comptar amb el suport addicional de PSC, ICV-EUiA i la CUP és una "línia vermella" per als democratacristians, Junqueras ha recalcat que per a ERC, en canvi, "la línia vermella que no creuarà" és que el text no prevegi la celebració del referèndum o consulta d'autodeterminació.

"Donar l'oportunitat de decidir al poble català és una evidència democràtica", ha subratllat el líder independentista, i l'exercici d'aquest "dret democràtic bàsic" s'entén "a qualsevol lloc del món".

Junqueras també s'ha referit al suposat empipament de Duran, que segons va dir ell mateix al seu bloc, el va portar a anul·lar un dinar amb ell després que demanés la seva dimissió pel cas Pallerols, després de signar UDC una sentència que destapa el finançament il·legal d'aquest partit.

"Ell té dret que no li agradin les meves declaracions -ha afirmat Junqueras- però jo tinc dret a demanar responsabilitats", ja que "com més transparència, millor".

Sobre aquesta mateixa qüestió, la portaveu d'ERC, Anna Simó, ha negat en una roda de premsa realitzada aquest migdia que la setmana passada hi hagués hagut una convocatòria formal d'un dinar entre CDC, UDC i ERC.

"En cap moment no estava plantejada la possibilitat d'un dinar", ha subratllat Anna Simó abans d'afegir que "la cronologia dels esdeveniments exposada per Duran no quadra perquè, en qualsevol cas, les declaracions de Junqueras demanant responsabilitats van tenir lloc dimarts a la nit, i no abans del migdia".