Diuen que les presses són males conselleres i això és el que va haver de pensar el partit que lidera Josep Antoni Duran i Lleida quan, després de la seva reunió de direcció, la portaveu d'UDC va tirar del proverbi per assenyalar: "Si vols anar de pressa, ves sol. Però si vols anar lluny, ves acompanyat". Finalment sembla que CiU i ERC han fet cas a aquest proverbi i han decidit retirar la referència a l'Estat propi de la declaració sobiranista per aconseguir el suport del PSC i ICV-EUiA. Amb aquestes modificacions esperen que el text sigui aprovat el pròxim 23 de gener al Parlament.

Duran, absent a la reunió del seu partit però omnipresent als últims dies en el debat mediàtic, s'ha desmarcat del seu soci de federació i del seu líder, Artur Mas, en desautoritzar la iniciativa i suggerir començar de zero per no deixar despenjats partits que aposten pel "dret a decidir" (consulta d'autodeterminació) però que no necessàriament estan a favor de la independència.

De fet, Duran ha insistit en més d'una ocasió que ell no és secessionista -el seu partit advoca per un Estat confederal- i ahir la portaveu d'UDC i adjunta de CiU al Parlament, Marta Llorens, va dir fins i tot que no veuria "desgavellat" posposar la declaració sobiranista per anar més acompanyats, amb el PSC i ICV.

Precisament per ampliar el consens, CiU i ERC han decidit fer marxa enrere i modificar la seva proposta inicial de declaració de sobirania. Finalment, les dues formacions han desvinculat l'exercici del dret a decidir a la consecució de l'estat propi. Segons avançava TV3, la idea central del nou text serà que "el poble de Catalunya és sobirà per exercir el dret a decidir". Amb aquesta nova proposta, CiU i ERC intentaran obtenir el suport de PSC i ICV-EUiA.

Precisament les presses sobiranistes havien disgustat Iniciativa, la formació més orgullosa dels anteriors tripartits, que va arribar a lamentar la "descoordinació i falta de diàleg" en el que el seu líder, Joan Herrera, va qualificar com a "tripartit actual, que formen el govern de CDC i UDC, a més d'Esquerra".

Noves estratègies

En aquest galimaties polític, els partits catalans amb vocació estatal, PSC i PPC, afinen les seves estratègies. La del PPC, que lidera Alícia Sánchez-Camacho, és molt clara: rebutjar el dret a decidir i, per descomptat, la independència. També furgar en les diferències entre el PSC i el PSOE, ja que ahir mateix Sánchez-Camacho va apel·lar el líder socialista Alfredo Pérez Rubalcaba perquè aconsegueixi que el PSC es posicioni en contra del "dret a decidir" per ser "una drecera" de CiU i ERC per aconseguir la independència, conceptes que el socialisme espanyol no diferencia o no vol diferenciar.

Per contra, el PSC fa equilibris i intenta convèncer el PSOE del dret a decidir i, al mateix temps, consensua amb els seus sectors interns -l'ala més catalanista- una proposta pròpia d'acord amb una reforma federal de la Constitució. El líder del PSC, Pere Navarro, es va alinear amb Duran en les seves crítiques a la falta de consens. Per la seva banda, el president de Ciutadans, Albert Rivera, va anunciar que el seu partit instarà el Govern que presenti un recurs davant el Tribunal Constitucional en el cas que la Mesa del Parlament català admeti a tràmit el debat sobre la proposta de sobirania de Catalunya pactat entre CiU i ERC.

Al final, les presses han provocat que es registrin fins a quatre propostes de resolució diferents -les de CiU/ERC, PSC, ICV-EUiA i CUP- quan se suposa que 107 dels 135 diputats del Parlament estan a favor del dret a decidir.