Les farmàcies catalanes ja estan preparades per deixar de cobrar l'euro per recepta quan els ho digui la Generalitat, després que aquest dimarts el Tribunal Constitucional (TC) n'hagi suspès l'aplicació durant cinc mesos, arran del recurs presentat pel govern espanyol. El tresorer del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona, Joan Calduch, ha explicat que com que la decisió estava "cantada" ja ho havien previst amb temps i només caldrà que la Generalitat adeqüi el sistema del servidor central de receptes electròniques per tal de deixar de cobrar la taxa als usuaris que fins ara ho feien.

En declaracions a l'ACN, Calduch s'ha queixat que la decisió del TC s'ha conegut pels mitjans de comunicació abans que sigui oficial, cosa que ha generat certa confusió i alguns conflictes amb els usuaris, que es pensaven que aquest dimarts ja no es cobrava la taxa.

El tresorer ha explicat que la desactivació del sistema és senzilla i es farà de forma centralitzada per part de la Generalitat. Fonts del Departament de Salut han explicat que encara no han rebut cap notificació per part del TC sobre la suspensió cautelar de la mesura i que esperaran a rebre-la abans de prendre cap mesura per adequar el sistema informàtic perquè no cobri aquesta taxa.

Els farmacèutics van ser molt crítics a l'inici del cobrament de la taxa, per l'esforç tecnològic i de comunicació amb el ciutadà, la despesa de temps i el treball extra que els suposava.

Les farmàcies també es queixen

Per la seva banda, la Federació d'Associacions de Farmàcies de Catalunya, que agrupa 1.600 establiments, ha considerat que la suspensió demostra que "la societat necessita una política sanitària i farmacèutica més consensuada, planificada i basada en criteris més sanitaris que econòmics". Segons la Fefac, l'euro per recepta té un objectiu més recaptatori que dissuasori i suposa un "greuge comparatiu" pels catalans, que també assumeixen el copagament aprovat pel govern espanyol al juliol.

De fet, les dues mesures han generat "gran confusió entre els usuaris", i per això han reclamat processos "més simples" que no obstaculitzin l'atenció farmacèutica a la població.