La presidenta del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, ha recordat aquest dimarts al líder d'UDC, Josep Antoni Duran i Lleida, que té a les seves mans la continuïtat del procés sobiranista a Catalunya perquè pot "donar instruccions" als seus 13 diputats perquè votin en contra de la declaració i "pot crear un grup propi al Parlament de Catalunya", fet que deixaria "sense efecte" l'acord amb els republicans. Sánchez Camacho ha fet aquestes manifestacions en un esmorzar informatiu a Madrid on també ha acusat el PSC d'actuar com una "CiU light" i ha demanat al PSOE que impedeixi que els socialistes catalans donin suport al dret a decidir.

"Només UDC podria paralitzar aquest camí cap a la independència". És un dels missatges que la presidenta dels populars catalans ha transmès aquest dimarts a Madrid, on ha intervingut en un esmorzar informatiu davant un centenar d'empresaris espanyols. Sánchez Camacho ha aprofitat l'ocasió per recordar a Josep Antoni Duran i Lleida que si els seus 13 diputats votessin en contra de la declaració sobiranista que se sotmetrà al criteri del Parlament el 23 de gener "hauria finalitzat el procés i el camí independentista".

"Ell pot fer-ho donant instruccions als seus 13 diputats, creant un grup propi al Parlament de Catalunya", ha dit, perquè "ja no valen excuses ni són ,moments d'ambigüitats i de donar un missatge a Catalunya i un altre a Madrid". Segons la presidenta del PPC, Duran hauria de ser coherent amb els seus postulats contra la independència, i "si traslladés als 13 diputats que votessin en contra d'aquest procés l'acord entre ERC i CiU quedaria sense efecte".

No participarà de cap "simulacre"

Sánchez-Camacho també ha reiterat que la seva formació no formarà part de cap comissió negociadora ni de cap òrgan "on es debati la ruptura amb Espanya". Segons la presidenta del PPC, aquests òrgans són un "simulacre" del procés d'independència malgrat que el "guió" del procés ja està escrit i consisteix bàsicament en "trair el projecte comú d'Espanya".

Sánchez-Camacho també ha apuntat que CiU s'ha avingut a rebaixar la declaració per impedir que es visualitzés "el seu fracàs" i busca ara utilitzar el PSC com una "coartada" per mostrar que a Catalunya hi ha una posició majoritària pel dret a decidir. Per aquest motiu ha reclamat al PSC que "defensi la unitat d'Espanya" i deixi de banda els seus plantejaments actuals respecte al dret a decidir. En aquest sentit ha tornat a demanar al PSOE que impedeixi que els socialistes catalans donin suport a la declaració. Un vot afirmatiu o una abstenció, ha dit, un "gravíssim error"que "legitimaria" el procés d'independència i "salvaria" Artur Mas del seu "fracàs".

En aquest marc, també ha assegurat que la societat catalana se sent majoritàriament espanyola i ha relacionat l'augment de l'independentisme a la crisi econòmica. També ha apuntat que el sector empresarial català està majoritàriament a favor d'una millor del finançament però no dóna suport a la independència de Catalunya per convicció i perquè "sap que perjudica els interessos de Catalunya".

En aquest sentit ha afirmat que Mas va fer una lectura errònia de la manifestació de l'11 de setembre i va creure que l'independentisme havia augmentat, però "un 75% dels catalans se senten espanyols d'una o altra manera i CiU no aconseguirà la independència". Segons ha apuntat, aquest CiU s'ha instal·lat en un "bucle continu d'errors" en què tampoc ha defensat "de manera ferma i clara" una reforma del model de finançament.

També ha acusat Artur Mas d'haver "mentit" als catalans dient-los que es pot decidir unilateralment un estat propi a Europa i que la independència resoldria tots els problemes dels catalans. Fer un estat propi a Europa, ha dit, és "impossible" perquè "Catalunya forma part d'Espanya des de fa més de 500 anys i Espanya és la nació més antiga del vell continent". A més, ha dit, "la UE bo s'ha construït a partir de divisions, sinó a base d'unió i d'addició en un conjunt plural".

Per aquest motiu ha definit el govern actual de CiU com un govern "ultranacionalista". "És un govern que està constantment dirigit per les demandes d'ERC" i aquest error ens pot portar a "grans problemes", ha dit abans d'apel·lar al "seny" català i davant les "provocacions" i la "irresponsabilitat" ha volgut transmetre la "confiança" i el "sentit comú" que té el PP. "Segueixo creient que el projecte d'Espanya és el projecte del bé comú i que no es produirà el xoc de trens ni la independència, malgrat que patirem molt pel camí", ha sentenciat.