El Tribunal Constitucional (TC) ha admès a tràmit el recurs del govern espanyol contra l'euro per recepta que s'aplica a Catalunya i l'ha suspès cautelarment. L'alt tribunal l'ha deixat sense efecte durant cinc mesos, termini que es pot anar prorrogant. A Catalunya, l'euro per recepta es va començar a aplicar el 23 de juny passat, però l'executiu espanyol considera que aquesta taxa envaeix les seves competències exclusives per legislar sobre productes farmacèutics i introdueix desigualtats entre els ciutadans espanyols i per això va presentar un recurs el passat mes de desembre. La decisió d'interposar el recurs va posar punt i final al procés negociador que els dos governs mantenien obert.

El Govern de la Generalitat ha recaptat un total de 45,7 MEUR amb l'aplicació de l'euro per recepta des del 23 de juny fins el passat 31 de desembre, segons dades facilitades pel Departament de Salut. La conselleria afegeix que, si es compara el segon semestre del 2012 -amb aplicació de la mesura-, amb el mateix període del 2011, es detecta un descens del 21% en el número de receptes.

El TC i l'Estat consideren que l'euro per recepta genera desigualtat entre espanyols

L'escrit de la Moncloa contra la taxa de la Generalitat de l'euro per recepta pren com a base el dictamen que el Consell d'Estat li va fer arribar a mitjans de novembre i que veu inconstitucional la norma catalana. Segons el govern espanyol, l'euro per recepta envaeix les seves competències exclusives per legislar sobre productes farmacèutics i introdueix desigualtats entre els ciutadans espanyols.

L'executiu estatal considera que l'euro per recepta incompleix la Constitució perquè Catalunya no pot regular sobre els productes farmacèutics i perquè els ciutadans catalans estan obligats a pagar dues vegades. La Moncloa creu que una comunitat no pot "incidir directa o indirectament en preus de productes sanitaris" i apunta que la Constitució estableix que "una unitat mínima en les condicions d'accés als productes farmacèutics amb independència al lloc on resideixen per evitar la desigualtat".

Generalitat i Moncloa mantenien negociacions per evitar el TC

La decisió de Madrid d'interposar el recurs va posar punt i final al procés negociador que els dos governs mantenien obert per evitar la via del TC. La Generalitat basava les seves posicions en el criteri del Consell de Garanties Estatutàries, que va avalar aquesta taxa el passat 6 de març.

El recurs contra l'euro per recepta es dirigeix a l'article 41 de la Llei 5/2012 del 20 de març de mesures fiscals, financeres i administratives i de creació de l'impost sobre les estades en establiments turístics. L'article afegeix un capítol al text de la Llei de taxes i preus públics de la Generalitat per establir el cobrament de la taxa d'1 euro per la dispensació de la recepta. També n'estableix les excepcions.

Previsiblement, en els pròxims dies el TC també deixarà en suspensió l'euro per recepta que es va aprovar a la Comunitat de Madrid, que també va ser objecte d'un recurs per part del govern espanyol.

Recursos també contra les taxes judicials i l'impost sobre dipòsits bancaris

A més del recurs contra l'euro per recepta, el govern espanyol també ha portat al Tribunal Constitucional les taxes judicials aprovades per la Generalitat en la mateixa llei. Aquestes taxes es van posar en marxa el 2 de maig, però el govern espanyol també les implanta i considera que les comunitats no poden regular sobre tributs que ja imposa l'Estat.

I un tercer recurs del govern espanyol sobre una mesura de la Generalitat és a l'impost sobre dipòsits bancaris. El govern espanyol argumenta que s'ha reservat per a l'Estat la creació d'aquest impost a través d'una esmena als pressupostos i va decidir presentar el recurs per "garantir certa unitat de mercat" entre les comunitats autònomes.

Es preveu que en les pròximes hores el TC també faci públic si suspèn cautelarment tant les taxes judicials catalanes com l'impost sobre els dipòsits bancaris.