El Consell Executiu va aprovar portar al Tribunal Constitucional (TC) el decret de racionalització de la despesa en l'àmbit educatiu aprovat pel Govern central a instàncies del ministre José Ignacio Wert l'abril passat en considerar que envaeix competències de la Generalitat. El conseller de Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, va explicar en la conferència de premsa posterior al Consell Executiu que el recurs al TC es presenta després del dictamen favorable del Consell de Garanties Estatutàries de Catalunya.

Després del dictamen d'aquest consell, es va obrir un procés de negociació que "no ha arribat a bon curs, així que s'ha acordat presentar el recurs al Constitucional", va afirmar Homs.

De la seva banda, la consellera d'Educació, Irene Rigau, va manifestar després de la reunió de l'executiu català que espera del Govern una modificació dels aspectes en els quals, segons la seva opinió, el decret envaïa competències, però "no hi ha hagut resposta a les al·legacions presentades per Catalunya".

La Generalitat recorre al TC perquè considera que les mesures de racionalització de la despesa pública en l'àmbit educatiu que va impulsar el ministre José Ignacio Wert envaeix competències en la determinació de la jornada lectiva del personal docent i en el termini per a la substitució transitòria del professorat. Fins a l'entrada en vigor d'aquest reial decret, el mes d'abril passat, era la Generalitat la que determinava la jornada lectiva del personal docent.

"Les condicions laborals les ha de fixar la Generalitat i en un moment recentralitzador en què el Govern podria voler recuperar aquestes competències procurarem que no sigui així", va subratllar Rigau. En l'àmbit universitari, el Govern entén que la normativa de l'Executiu central no respecta l'autonomia financera de la Generalitat sobre el finançament de beques i ajudes a l'estudi.

Després del dictamen del Consell de Garanties Estatutàries, es va obrir un procés negociador bilateral entre les administracions que no ha donat fruits i per això recorre ara al Constitucional.