El Tribunal Constitucional ha admès a tràmit el recurs del Govern contra la decisió de la Generalitat de cobrar un euro per recepta i ha suspès de forma cautelar l'aplicació de la mesura, si bé Catalunya seguirà cobrant-lo avui en no haver rebut la notificació d'aquesta decisió. La decisió paralitzarà a Catalunya l'euro per recepta -també aplicat a la Comunitat de Madrid- almenys durant els pròxims mesos, durant el temps que necessitin per tramitar les seves al·legacions els governs central i autonòmic. La Llei Orgànica del TC imposa que l'alt tribunal hagi de decidir si prolonga aquesta suspensió temporal abans que passi un termini de cinc mesos o, en el seu cas, aixecar-la. El Constitucional també ha suspès cautelarment les taxes judicials aprovades per la Generalitat i l'impost sobre dipòsits bancaris.

Per tant, encara que la suspensió és cautelar i no suposa cap pronunciament sobre el fons de l'assumpte, podria estendre's fins que el TC no resolgui el recurs. En tot cas, la decisió encara no havia estat notificada ahir a l'Executiu català, de manera que avui seguirà cobrant-se l'euro per recepta a les farmàcies catalanes fins a rebre la confirmació oficial de la seva suspensió. Fonts oficials del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya van indicar que, en el moment en què es rebi aquesta confirmació oficial, es comunicarà immediatament als farmacèutics. Al mateix temps, es recorrerà l'admissió a tràmit.

La vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, va assenyalar que la suspensió està "dins la normalitat constitucional" i del funcionament "normal" de les institucions, després de la qual cosa va insistir en l'argument de l'Executiu central en contra de la mesura de la Generalitat. "Tots els espanyols, en assumptes essencials, han de ser iguals", va assenyalar en aquest sentit. Una tesi compartida per la ministra de Sanitat, Ana Mato, qui va valorar la decisió del Constitucional com una garantia d'"igualtat", en aquest cas en les prestacions farmacèutiques, "per a tots els espanyols".

La titular de Sanitat no creu que la decisió presa pel TC comporti la devolució als ciutadans catalans dels diners ja abonats a través de l'euro per recepta perquè el recurs comença a comptar a partir que el Constitucional suspèn la decisió.

La recaptació

L'entrada en vigor d'aquesta taxa, fa sis mesos, ha suposat una recaptació de 45,7 milions d'euros, segons dades de la Generalitat. El Govern català comptava amb recaptar 140 milions d'euros, gràcies a aquesta mesura, per al 2013, cosa que complica l'elaboració dels pressupostos de la Generalitat, segons el càlcul de l'impacte econòmic de l'euro per recepta del conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell.

El portaveu del Govern, Francesc Homs, va criticar l'"obsessió" del Govern central de considerar inconstitucional qualsevol mesura que adopta l'Executiu català. "Estem en un marc d'austeritat i estalvi i resulta que el Govern espanyol impedeix que prenguem decisions que van en la línia de quadrar comptes", va lamentar Homs, qui va assegurar que la Generalitat estava aconseguint un estalvi mensual del 20% de la despesa farmacèutica.

El Govern de la Comunitat de Madrid també ha posat en marxa el cobrament d'un euro per recepta i l'últim Consell de Ministres va decidir que també hi recorrerà davant el Constitucional amb els mateixos arguments. El procés seguirà els mateixos tràmits en el cas de la Comunitat de Madrid: el Consell d'Estat informarà, previsiblement aquesta setmana, l'Executiu central, amb el mateix criteri fet servir per a Catalunya, i després d'aquest pas es produirà el recurs i els seus tràmits en el TC.

El Consell d'Estat va informar el Govern en el seu dictamen sobre Catalunya assenyalant que la imposició de l'euro per recepta vulnera l'article 149 de la Constitució i va considerar que "les CCAA no poden incidir, ni directament ni indirecta, en la fixació dels preus dels medicaments que són objecte de finançament públic".

CCOO i UGT van celebrar la decisió del TC i, en el cas del segon sindicat, va considerar "discriminatori" que es mantingui l'euro per recepta a Madrid. Pel seu costat, el vicepresident del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona i vocal del Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya, Francesc Pla, va admetre que la suspensió de l'euro per recepta rebaixarà "el conflicte a les farmàcies", encara que potser acabi comportant "més retallades".

La majoria de partits polítics catalans van celebrar que l'euro per recepta sanitària hagi quedat en suspens temporalment, però van criticar que es qüestioni la competència de la Generalitat en aquesta matèria, i CiU i ERC van expressar la seva intenció de recórrer el veredicte. Segons el portaveu de CiU al Parlament, Jordi Turull, la seva formació vol que el Govern de la Generalitat defensi la competència de poder fixar taxes com la de l'euro per recepta, s'estigui d'acord amb ella o no, i va afirmar que resulta preocupant "l'ofec fiscal al qual les institucions de l'Estat espanyol sotmeten el govern de Catalunya". Per part de primer partit de l'oposició, ERC, la seva secretària general, Marta Rovira, va reconèixer que el seu partit està en contra de com s'ha aplicat fins ara l'euro per recepta.