La instrucció del cas en el qual està imputat l'exconseller de Governació de la Generalitat, Jordi Ausàs, detingut a mitjan juliol passat acusat de pertànyer a una banda dedicada al contraban de tabac procedent d'Andorra, podrà tancar-se en el termini d'un o dos mesos aproximadament. Així ho va explicar el Fiscal Degà de la Seu d'Urgell, Juan Sagredo, que va remarcar que la instrucció podria haver anat més ràpida si no fos pels recursos que estan presentat contínuament les defenses dels 11 imputats en la causa. Un cop es tanqui la instrucció, serà l'Audiència Provincial de Lleida la que fixi la data del judici, que segons les estimacions de Sagredo podria fer-se d'aquí a uns sis mesos.

La fiança

D'una altra banda, el Fiscal Degà va confirmar que, tal com havia avançat el diari Segre, ha demanat per a Ausàs, i per a la resta dels imputats, una fiança civil d'uns 188.000 euros, per garantir que el perjudicat pel delicte de contraban, que en aquest cas és l'Estat, sigui compensat pels diners defraudats en el cas que es condemni els imputats. Com és habitual en aquests casos, la fiança civil que es reclama es calcula, segons va explicar Sagredo, sumant un 30% a la quantitat que presumptament hauria defraudat, que segons va recordar Sagredo és de 145.000 euros.

Finalment, Sagredo va explicar que, al seu entendre, la defensa d'Ausàs no podrà al·legar que no hi ha indicis suficients contra l'exconseller perquè en les imatges registrades al magatzem que els imputats utilitzaven per deixar i recollir el tabac de contraban se'l veu clarament manipulant cartrons de tabac.