El president de la Generalitat, Artur Mas, va denunciar ahir que el Govern central va "a sac" contra Catalunya en recórrer mesures com l'euro per recepta sense oferir alternatives per al finançament de l'administració catalana i la reducció del dèficit. "No donen alternatives, van a sac i ja t'espavilaràs", va lamentar Mas en una entrevista amb Catalunya Ràdio l'endemà de conèixer-se la decisió del Tribunal Constitucional de suspendre la taxa de l'euro per recepta en resposta al recurs presentat pel Govern.

El president català va esmentar el retard en els pagaments com una de les mesures que la Generalitat es veu obligada a emprendre davant les dificultats de tresoreria, i va advertir del perill que aquesta situació pot suposar per a Espanya: "Si Catalunya falla en compromisos elementals, tot l'Estat queda en qüestió". Mas va recordar que, amb l'euro per recepta, la Generalitat aconsegueix un estalvi en factura farmacèutica d'entre 200 i 300 milions d'euros anuals que serveixen per finançar serveis sanitaris. El president català va assenyalar la situació de l'euro per recepta com un exemple de les limitacions de l'autonomia de Catalunya: "No pot ser que ni tan sols es pugui decidir sobre un euro per recepta, ni es tingui capacitat per anar als mercats a finançar-se; quan hi ha crisi es necessiten instruments d'Estat", va postil·lar.

Més suspensions

El Tribunal Constitucional també ha deixat en suspens l'impost als dipòsits bancaris i les taxes judicials a Catalunya, després de paralitzar dimarts l'euro per recepta, el que deixa a l'aire uns 800 milions d'euros amb els quals comptava la Generalitat per fer front als comptes de 2013 i al dèficit.

El govern de CiU va pactar amb ERC una sèrie de taxes i nous impostos amb l'esperança que 1.000 dels 4.000 milions d'ajust contemplats per a 2013 vinguessin per la via dels ingressos. Però la suspensió de diverses d'aquestes taxes complica els pressupostos i, en paraules de Mas, posa a la Generalitat "contra les cordes" perquè si no aconsegueix que es rebaixi l'objectiu de dèficit per a 2013 (ara un 0,7% del PIB) es veurà obligat a pactar amb ERC retallades extra o noves vies d 'ingressos, el que posarà a prova els acords de governabilitat entre les dues formacions. Dels 800 milions "afectats", uns 500 corresponen a la recaptació que la Generalitat esperava obtenir amb l'impost de dipòsits bancaris, segons l'estimació feta pel portaveu del Govern, Francesc Homs, a l'aprovar-se l'esmentada mesura.

De fet, fonts del Govern ja comptaven amb la possible suspensió d'aquest impost quan es va aprovar el corresponent decret, però esperaven que, en tot cas, el Govern espanyol els compensés si tancava aquesta via d'ingressos.

La Generalitat té previst presentar un recurs contra la suspensió d'aquestes taxes.