El conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, va considerar possible ahir un acord ampli al voltant de la declaració de sobirania que votarà el Parlament el 23 de gener. "Es va intuint una possibilitat d'acord notablement ampli", va indicar Homs després de remarcar que la negociació ha donat un "tomb" després de l'arrencada que va tenir la setmana passada amb l'esborrany pactat per CiU i ERC.

Tot i així, va lamentar la "dèria" del PPC per anar posant "pals a les rodes" a tot arreu, ara intentant evitar el debat al Parlament. "Estan a punt d'intentar una cosa inaudita en la història del parlamentarisme, que no es puguin debatre les coses", es va queixar. En declaracions als periodistes abans d'inaugurar una exposició sobre l'escriptor i pedagog Joan Triadú, Homs va destacar la voluntat d'arribar a un acord per part dels grups després que dimarts demanés al PSC que prengués nota de l'actitud de diàleg d'ICV-EUiA i CUP. El conseller només va tenir paraules positives per a tots, inclosos els socialistes, el dia abans de la celebració d'una cimera a cinc per intentar consensuar una declaració.

La reunió

Els partits favorables al dret a decidir intentaran apropar posicions avui sobre la declaració de sobirania. Segons va avançar el diari Ara i van confirmar fonts parlamentàries, CiU, ERC, PSC, ICV-EUiA i CUP assistiran a una reunió que volen que sigui discreta per tal d'intentar consensuar un text comú de cara a la votació que tindrà lloc al Parlament. En principi, la trobada serà a nivell de portaveus parlamentaris. CiU i ERC ja van introduir canvis en el seu primer esborrany per sumar la resta de partits. ICV, PSC i CUP també van registrar les seves propostes. Els socialistes, però, són els que de moment estan marcant més distàncies.

Mentrestant la Mesa del Parlament també decidirà avui si desestima o rebutja les peticions de PP i Ciutadans perquè sigui "reconsiderada" la tramitació de les propostes de declaració sobiranista, i per això ha optat per no pronunciar-se fins que no hagi valorat l'informe jurídic i es reuneixi la Junta de Portaveus. Els membres de la Mesa van mantenir ahir una breu reunió per acordar el procediment que utilitzarà aquest òrgan de la cambra legislativa catalana per pronunciar-se sobre les peticions de PP i Ciutadans, que si fossin estimades, impedirien que en el ple del dia 23 es voti "la declaració de sobirania". Tot sembla indicar que la Mesa desestimarà les peticions de PP i C's.