L'Audiència de Barcelona ha ordenat reobrir la causa judicial per frau fiscal contra els sis germans Carulla, propietaris de la companyia Agrolimen, en considerar que el jutge d'instrucció es va precipitar en arxivar el cas i va assumir una competència d'enjudiciament que no li correspon. En un acte, la secció setena de l'Audiència de Barcelona estima el recurs interposat pel fiscal i l'advocat de l'Estat en contra de la decisió del jutjat d'instrucció número 4 de Barcelona, Josep Maria Miquel Porres, d'arxivar l'octubre passat la causa per frau fiscal contra els sis germans Carulla.

El cas que ara caldrà reobrir investiga si la família Carulla va deixar de tributar per 61 milions de beneficis a través d'una operació de compravenda d'accions entre societats del grup, algunes d'elles amb seu a països amb tractaments fiscals favorables. Segons l'Audiència, de les investigacions realitzades es desprenen indicis de la comissió per part dels imputats d'un delicte contra la hisenda pública, fet pel qual les acusacions tenen dret a poder seguir amb el procés.

La decisió

El jutge d'instrucció va arxivar la causa l'octubre passat en concloure que aquells 61 milions investigats arran d'un informe d'Hisenda deriven d'operacions regulars desenvolupades entre les societats de la corporació Agrolimen i no van suposar beneficis per als imputats, fet pel qual els Carulla no havien de tributar per ells en les seves declaracions d'IRPF. En l'acte que revoca aquest arxiu, l'Audiència subratlla que el jutge d'instrucció va fonamentar la seva decisió a l'informe d'un pèrit que contradeia els informes lliurats a seu judicial per l'Agència Tributària.

Per a l'Audiència, si existeixen informes contradictoris, "no és el jutge d'instrucció qui ha de concedir més credibilitat a un pèrit que a un altre, llevat que algun dels peritatges resulti clamorosament erroni i quedi totalment desvirtuat per altres peritatges, que no passa en aquest cas". Un altre element clau que ha portat la secció setena de l'Audiència a reobrir el cas és que encara falta per lliurar l'informe definitiu per part de l'Agència Tributària, que va ser encarregat pel propi jutge, fet que suposa una "prova fonamental per a les acusacions".

Per a l'Audiència, l'existència d'informes contradictoris requereix que en la fase d'enjudiciament, i no en la d'instrucció, se celebri una pericial contradictòria.