La presidenta del Parlament de Catalunya, Núria de Gispert, ha demanat aquest diumenge en una entrevista al Canal 3/24 que el PSC se sumi a l'acord per la declaració de sobirania que es debatrà en el ple de la setmana vinent. "Sovint els socialistes han mostrat la necessitat d'arribar a un acord, però estan lligats de mans i peus pel seu soci majoritari o germà gran", ha dit en al·lusió al PSOE. També s'ha referit al Cas Pallerols i a l'exculpació dels representants d'Unió que s'havien vinculat a la trama de presumpte finançament il·legal del partit. S'ha mostrat comprensiva amb aquella part de la ciutadania que no ha entès com s'ha resolt el cas, després de setze anys de procés judicial.

Tanmateix, De Gispert, que havia estat consellera de Justícia entre els anys 1995 i 2001 i entre el 2002 i el 2003, ha assenyalat tothom pot accedir al detalls de la instrucció i defensa que el partit al que pertany ja ha explicat detalladament el que "ha passat i com ha passat". Pel que fa als dirigents d'Unió imputats en el cas, ha recordat que ja no són militants de la formació des de fa "deu o quinze anys" i ha afegit que la fiscalia ha determinat que la llavors direcció del partit no havia d'estar necessàriament assabentada de les accions irregulars. "Em remeto al que ha dit Unió i ho ha dit de manera clara i salvant la honorabilitat del partit", ha conclòs.

La presidenta del Parlament ha volgut opinar també sobre les darreres informacions aparegudes en alguns mitjans de comunicació i que acusen a noms destacats de CiU, com la família Pujol-Ferrussola, de tenir comptes en paradisos fiscals. Ha fet una crida a la "presumpció d'innocència" -que també ha fet extensiu al Cas Bárcenas, relatiu a les presumptes irregularitats comeses per l'extresorer del Partit Popular-, i ha demanat a les institucions jurídiques que treballin amb "diligència, serenitat i eficàcia" per tar d'aclarir els fets i evitar acusacions precipitades i falses.

Tornant a les acusacions contra els Pujol-Ferrussola, ha valorat que han estat "acusats sense haver pogut defensar-se" en el que considera "una campanya molt orquestrada que es va iniciar enmig de la campanya electoral catalana", per tal de, segons diu, "generar el desencís en la ciutadania". "Són fets no provats, basats en esborranys", ha remarcat. Davant aquests fets, ha lamentat que hagi trigat tant el cessament del secretari de Seguretat del govern espanyol, quan van aparèixer aquestes notícies basades en presumptes informes de la policia espanyola. "Crec que hi havia un cert interès de mantenir aquestes notícies", ha valorat.

Declaració de Sobirania

La presidenta del Parlament de Catalunya ha demanat a tots els grups parlamentaris interessats, i especialment al PSC, que uneixin forces per tal d'arribar a una entesa per dur al ple del Parlament de la setmana entrant la declaració sobiranista. Creu important que s'ha de "construir una majoria" que "doni resposta a les expectatives de la ciutadania", coincidint amb el primer ple de la nova legislatura.

En l'entrevista del diumenge del Canal 3/24, ha insistit que el procés que s'inicia ara és "polític" i no "legal", per tal que Catalunya pugui exercir el seu dret a decidir sobre el seu futur.

Després de recordar que "el document inicial" de la declaració va ser acceptat per CiU i ERC, cal ara també el suport de ICV, CUP i el PSC per tal que prosperi el pròxim dia 23. "El mínim denominador comú ha de ser el dret a decidir, fer una consulta, ha apuntat". "No cal que es digui ara què dirà la consulta", ha matisat De Gispert.