El secretari general d'ICV, Joan Herrera, ha assegurat aquest diumenge que veu difícil que s'acabi arribant a un acord entre CiU, ERC, PSC, ICV-EUiA i CUP en la declaració sobre el dret a decidir que el Parlament ha de votar el proper dimecres. A pesar de dir que no vol tirar la tovallola encara, Herrera s'ha mostrat escèptic sobre la possibilitat d'un pacte a cinc bandes en una entrevista al programa 'El Suplement' de Catalunya Ràdio i ha assenyalat com a principal responsable avui per avui a la "irresponsabilitat" del PSC. En aquest sentit, l'ecosocialista ha dit que "de vegades" sembla que els socialistes no volen el pacte, tot i que els altres partits li han donat "arguments per l'acord".

Segons Joan Herrera, CiU i ERC van cometre una "irresponsabilitat" quan es va iniciar el procés per la declaració sobre el dret a decidir. Ara, però, qui la comet és el PSC. Per això, tot i afirmar que no vol tirar la tovallola, el secretari general d'ICV s'ha mostrat molt escèptic amb la possibilitat d'arribar a un acord a cinc bandes abans del dimecres, el dia que s'ha de votar el text en el ple del Parlament.

"Ho veig molt difícil amb l'actitud que estan tenint", ha declarat Herrera, que no ha volgut desqualificar d'arrel la postura dels socialistes catalans. No ho fa, ha dit, en pro d'un acostament de posicions i amb la voluntat de que s'acabi produint el pacte.

No obstant això, el líder ecosocialista ha fet una descripció de la situació en la qual assenyala com a màxims responsables de l'allunyament actual entre els partits al PSC. En aquest sentit, ha apuntat a una "irresponsabilitat" dels socialistes catalans, que "de vegades" sembla que no volen l'acostament de posicions, segons Herrera. I això, ha dit, encara que la resta de formacions polítiques implicades en el procés els han donat "arguments perquè hi hagi un acord".

Buscar denominadors comuns

Herrera s'ha vantat de la postura que ha mantingut el seu partit en tot aquest procés. ICV-EUiA fa un paper de pont i fa "tot perquè hi hagi un acord", segons ell. En aquest sentit, l'ecosocialista ha explicat que han planteja possibles modificacions que plasmin en el text els denominadors comuns de CiU, ERC, PSC, ICV-EUiA i CUP. I ha posat com a exemple la possibilitat de fer servir el futur quan es fa referència a Catalunya com a subjecte polític i també la de posar que el procés ha de fer-se "d'acord amb la legalitat".

També s'ha mostrat convençut que CiU i ERC acabarien acceptant que en el text figuri una al·lusió a les negociacions amb l'estat espanyol. Segons ha dit, per aconseguir empara internacional, s'ha de passar per aquesta fase, i, amb aquest argument, es podria convèncer a convergents i republicans.

Per tant, ha conclòs l'ecoscialista, "si hi ha voluntat política pot haver un acord". Però no s'ha mostrat molt optimista respecte a la voluntat que té el PSC per aconseguir-lo. "Tinc la impressió", ha dit, de que "de vegades" sembla que no el vol. "Espero equivocar-me de totes totes", ha afegit.

Euro per recepta

El líder d'ICV ha reiterat la posició del seu partit respecte a la suspensió de l'euro per recepta. No estan d'acord en la invasió de competències per part de l'estat espanyol, però la taxa sobre els medicaments "no s'hauria d'aplicar". Herrera ha apel·lat al paper d'ERC en aquesta qüestió i ha demanat als republicans que "es facin forts" a l'hora de defensar que no s'apliqui.

Herrera també ha valorat les declaracions del conseller de Sanitat, Boi Ruiz, quan va afirmar que les llistes d'espera s'havien reduït. L'ecosocialista ha atribuït el descens a un canvi dels criteris d'inclusió en aquestes llistes i ha citat veus de professionals de la sanitat que han apuntat en aquest sentit.