El primer secretari del PSC, Pere Navarro, es va mostrar disposat a presentar un text que sigui "assumible" per tots els partits que estan a favor del dret a decidir en la negociació per consensuar la declaració sobiranista, i adequat "a la legalitat". Navarro, que va participar en un consell de federació del PSC del Vallès Oriental a Granollers, va reiterar que els socialistes estan a favor del dret a decidir dels ciutadans de Catalunya, però que en cap cas s'adheriran a una declaració que signifiqui "un simple tràmit cap a la independència", fet que, va afegir, considerarien "un frau democràtic".

En mostrar-se disposat a tancar un "acord unitari" de cara a la declaració sobiranista que es votarà al Parlament el proper dia 23, Navarro va considerar que és necessari rebaixar el to del text perquè s'hi puguin sumar els socialistes i que l'esmentada declaració "no vagi més enllà".

El dirigent socialista va destacar que el PSC reconeix que "Catalunya és un subjecte polític" i en conseqüència proposa "que es pugui realitzar una consulta acordada i legal". Navarro va afegir que s'estan mantenint "converses i diàleg" i que demà presentaran un redactat que pugui ser assumit per tots els partits.

Per part seva, el portaveu d'ERC al Congrés dels Diputats, Alfred Bosch, va assegurar que seria important que PSC, PPC i Ciutadans se sumessin a la declaració sobiranista, però va advertir que no alteraran les parts fonamentals del text per aconseguir aquesta àmplia majoria. "Revisarem el llenguatge i introduirem les rectificacions que calgui, però sense afectar el fons i el moll de l'os, i és que tenim un mandat a partir d'un pacte amb el poble de Catalunya que volem honorar i que obliga a fer tot el possible per portar el poble a decidir què vol ser quan sigui gran", va destacar. Bosch va assegurar que "no farem una declaració de sobirania on no hi hagi sobirania".

Després de manifestar que no està implicat en el debat del dia a dia de la negociació de la proposta, Bosch va assenyalar que amb qui realment volen pactar és amb el poble de Catalunya, que s'ha expressat clarament al carrer i després a les urnes. "El que demana el poble és la majoria d'edat, la gent vol decidir lliurement el seu futur i aquesta és la nostra convicció", va afegir.

CiU parla d'"excuses"

Paral·lelament, el portaveu de Convergència i Unió (CiU) al Parlament, Jordi Turull, va assegurar que té la impressió que el PSC posa una "excusa" a l'hora de posar en dubte la legalitat de la declaració sobiranista. "Aquesta excusa no la poden tenir perquè queda explícit en el text que es faran servir instruments legals", va assenyalar.

Sobre les negociacions per tancar un text consensuat per dur la declaració sobiranista al ple del Parlament de la pròxima setmana, Turull va assenyalar que, tot i no prosperar la reunió de divendres, es mantenen els contactes entre les formacions a través de correu electrònic i xarxes socials. "No podem fallar al poble de Catalunya, això és el que ens mou", va destacar el portaveu parlamentari.