El secretari d'organització de CDC, Josep Rull, va afirmar ahir que el PSC està utilitzant "tots els mecanismes" per tal d'evitar que l'acord sobiranista que dimecres votarà el Parlament de Catalunya "tiri endavant amb el màxim suport possible". Josep Rull va lamentar que els socialistes bloquegin el procés i va fer una crida "a la responsabilitat i a la generositat". El secretari d'organització de CDC va considerar que el PSC hauria de "fer cas al missatge que va donar el poble de Catalunya en les últimes eleccions", el de poder decidir el futur com a país. En aquest sentit, Convergència i Unió vol seguir negociant fins dimecres per tal d'arribar a un màxim acord.

Pel que fa el president d'ERC, Oriol Junqueras, va respondre les paraules de Pere Navarro en les quals el primer secretari del PSC exigia que la declaració sobre el dret a decidir respectés el principi de legalitat i es fes en consens amb el Govern espanyol. Junqueras va deixar clar que no es pot acceptar la demanda socialista de fer el procés del dret a decidir dintre del marc legal espanyol perquè els que decideixen aquest marc són el PP i el PSOE. "Ens demana que confiem el futur del nostre país al PP", va advertir el cap de l'oposició. A més, el líder republicà va instar als partits que estan en contra de la celebració de la consulta a explicar-ne els motius.

Oriol Junqueras va afirmar que no li consta que, des de divendres passat, s'hagi mogut res en les negociacions entre CiU, ERC, PSC, ICV-EUiA i CUP amb relació a la declaració sobre el dret a decidir. Segons el líder republicà, la manca d'acord no es resol "amb una paraula o mitja línia". "El més important és que no podem acceptar el raonament del PSC que hem de fer el nostre camí dintre del marc legal espanyol", va assenyalar.

El líder d'ERC va obrir la porta que el text es voti per parts perquè els socialistes puguin afegir-se a algun dels punts, però va deixat clar que l'important i, per tant, allò irrenunciable, és el fet que els catalans han de decidir el seu futur. "El futur de Catalunya ha d'estar en mans del poble català", va concloure, tot i que no es va voler mullar sobre si hi haurà o no acord finalment.

Un acord "difícil"

Pel què fa el secretari general d'ICV, Joan Herrera, va assegurar ahir diumenge que veu difícil que s'acabi arribant a un acord entre CiU, ERC, PSC, ICV-EUiA i CUP en la declaració sobre el dret a decidir. Malgrat que va dir que no vol tirar la tovallola encara, Herrera es va mostrar escèptic sobre la possibilitat d'un pacte a cinc bandes en una entrevista al programa El Suplement de Catalunya Ràdio i va assenyalar com a principal responsable avui per avui a la "irresponsabilitat" del PSC.

En aquest sentit, l'ecosocialista va dir que "de vegades" sembla que els socialistes no volen el pacte, tot i que els altres partits li han donat "arguments per l'acord". Segons Joan Herrera, CiU i ERC van cometre una "irresponsabilitat" quan es va iniciar el procés per la declaració sobre el dret a decidir. Ara, però, qui la comet és el PSC. Per això, tot i afirmar que no vol tirar la tovallola, el secretari general d'ICV es va mostrar molt escèptic amb la possibilitat d'arribar a un acord a cinc bandes abans del dimecres. "Ho veig molt difícil amb l'actitud que estan tenint", va declarar Herrera, que no va voler desqualificar d'arrel la postura dels socialistes catalans. No ho fa, va dir, en pro d'un acostament de posicions i amb la voluntat de que s'acabi produint el pacte.

Via federal al Parlament

Per altra banda, el portaveu del PSC, Jaume Collboni, va encoratjar ahir ICV-EUiA i CiU, en particular a UDC, a recolzar la seva proposta de crear una comissió parlamentària d'estudi per a la reforma federal de la Constitució, cosa que seria un "gest" de cara a la negociació sobre la declaració catalana de sobirania.

"Com un gest que ajudaria a continuar el diàleg, demanem un compromís per part de les forces federals i confederals per recolzar aquesta comissió", va declarar Collboni.

D'aquesta manera, el portaveu socialista va allargar la mà a les formacions que es declaren federalistes i confederalistes perquè se sumin a la comissió d'estudi de la reforma constitucional, que s'inclou en la seva proposta de declaració de sobirania del Parlament i que permetria obrir una via paral·lela a la independència que defensen CiU -en especial CDC- i ERC.

L'objectiu del PSC és crear al Parlament un "bloc federal" que faci propostes de forma coordinada i, per a això, aspiren a tenir del seu costat els ecosocialistes i, si és possible, tot el grup de CiU, però en especial Unió, una formació que defensa un model confederal de l'Estat.