Només una de les dotze dones mortes a mans de les seves parelles durant el 2012 havia denunciat els seus homicides. Això ha fet que cap de les víctimes de violència masclista hagués demanat mesures de protecció per part de la Generalitat. L'única denúncia s'havia presentat feia anys i sobre el seu agressor tampoc existia cap ordre d'allunyament. Això posa de manifest que hi ha "un gran camí a recórrer" per aconseguir que les dones que es troben en aquesta situació vagin als jutjats, la policia o facin ús dels recursos de què disposen per demanar ajuda.

A Catalunya, 13.081 dones van denunciar maltractaments, un percentatge lleugerament inferior al de l'any anterior. El director general d'Administració de Seguretat, Andreu Joan Martínez, va explicar que aquest fenomen comença a "estabilitzar-se" però que encara hi ha massa casos a l'ombra. Els Mossos d'Esquadra fan actualment 21.000 seguiments.

Tot i el tràgic repunt de víctimes de violència de gènere durant el gener del 2012, el balanç final és de continuïtat ja que l'any es va tancar amb un total de 12 víctimes, les mateixes que el 2011. Per a Martínez, aquestes xifres expliquen que és molt difícil establir una tendència a l'alça o a la baixa del fenomen ja que cada cas té un context concret i "càrregues personals molt fortes" que fan difícil establir un patró similar.

El balanç de les dades del Departament d'Interior inclou que durant el 2012 van baixar els casos coneguts de matrimonis forçats de nenes, s'ha passat de 21 a 16, de mutilacions genitals femenines, de 36 a 31, i d'agressions sexuals, de 521 a 426 casos.