El diputat de la CUP Quim Arrufat ha afirmat avui que la seva formació celebra que el Parlament proclami que el poble català és un subjecte de sobirania però ha avisat que té "dubtes raonables" sobre com s'ha iniciat el procés sobiranista i que "no donarà un xec en blanc".

En el ple que debat la declaració de sobirania, Arrufat ha recalcat que si el procés iniciat no culmina en la convocatòria d'una consulta "això seria un frau democràtic", i ha alertat dels riscos de "posar les negociacions de despatx per davant de la voluntat popular i la lliure determinació del poble".

Després d'indicar que "la CUP celebra que el Parlament proclami que el poble Catalunya és, ha estat i serà un subjecte de sobirania política i jurídica", aquest mateix diputat ha expressat que té "dubtes raonables que el procés tingui les garanties suficients per arribar a l'objectiu que el poble català exerceixi la seva sobirania".

Segons la CUP, el procediment hauria de ser molt simple: "primer es convoca la consulta i després es comunica a la comunitat internacional que, a l'empara de la legislació internacional, el poble català exerceix el dret a l'autodeterminació".

"La CUP celebra la determinació de CiU i altres forces autonomistes com ICV per defensar ara el dret a decidir, i entén la independència com un instrument perquè el poble exerceixi la seva sobirania, i diem el poble, no els mercats, no La Caixa", ha afegit.

Després d'apuntar el perill de "vincular el Govern amb la consulta, perquè els ciutadans poden relacionar la independència amb les retallades pressupostàries, i això és un risc molt elevat", Arrufat ha lamentat que "el procés comenci amb renúncies", com "a que hi hagi una simple menció al marc complet de la nació, que és el dels Països Catalans".

Per tots aquests motius, Arrufat ha confirmat que en la votació del Parlament la CUP portaria a terme un "sí crític", que ha consistit en que un dels seus tres diputats ha votat sí i els altres dos s'han abstingut.