El govern espanyol assegura que ´no permetrà mai´ una consulta il·legal

El titular d'Exteriors diu que la declaració és "retòrica i sense
efectes jurídics" i que no té "conseqüències pràctiques immediates"

 
El ministre d´Afers Estrangers, José Manuel García-Margallo.
El ministre d´Afers Estrangers, José Manuel García-Margallo. acn

MADRID | EFE/DDG El ministre d'Afers Estrangers i de Cooperació, José Manuel García-Margallo, va assegurar que el Govern no permetrà "mai" una consulta que no s'ajusti a la legalitat i va assenyalar que la declaració aprovada pel parlament català és "retòrica i sense efectes jurídics". García-Margallo va fer aquestes declaracions després de reunir-se amb el seu homòleg alemany, Guido Westerwelle, en referir-se a l'aprovació per part del Parlament d'una declaració que defineix a aquesta comunitat com a "subjecte polític i jurídic sobirà" i l'inici d'un procés per fer efectiu el "dret a decidir" o dret d'autodeterminació a través d'una consulta. El titular d'Exteriors va assenyalar que aquesta declaració tampoc té "conseqüències pràctiques immediates".
Sobre possibles accions del Govern per frenar aquesta declaració, el ministre ha insistit que no té efectes jurídics, per la qual cosa un recurs davant el Tribunal Constitucional li sembla "difícil" en aquests moments en ser un text retòric, que haurà de plasmar-se en normes amb conseqüències jurídiques que sí serien impugnables. "Jo sóc un enamorat de Catalunya i tinc passió per Espanya", va assegurar García-Margallo, qui va afirmar que no concep la hipòtesi d'una independència d'aquesta comunitat.
Aquesta possibilitat, va afegir el titular d'Afers Estrangers i de Cooperació, seria una "pèssima notícia" tant per a Catalunya com per a Espanya.

Les conclusions
Segons el seu parer, la declaració té una primera part en la qual es demostra "exactament el contrari" del que pretén, ja que evidència que Catalunya forma part d'Espanya des de fa més de cinc-cents anys. El ministre va sostenir que les "conclusions són errònies" i que l'apartat que assenyala que el poble de Catalunya té caràcter de subjecte polític i jurídic sobirà és contrari a l'article 1 de la Constitució, que diu que la sobirania resideix en el poble espanyol en el seu conjunt.
A més, va comentar que la declaració apel·la a la legitimitat democràtica, però aquesta resideix, va continuar, en el poble espanyol. També va assenyalar que la transparència exigiria que els que han aprovat aquesta resolució expliquessin que d'acord als tractats de la UE els temes de integritat territorial els correspon decidir-los als estats membres.
Segons el ministre, qualsevol decisió de secessió seria una declaració unilateral d'independència que no seria aprovada per la immensa majoria dels països de la Unió Europea.

Enllaços recomanats: Premis cinema