El jutge que instrueix el "cas Mercuri" manté imputat l'alcalde de Sabadell, Manuel Bustos, en vuit peces separades de la causa en les quals se l'investiga per presumpta malversació de diners públics i per intervenir en suposades adjudicacions irregulars de contractes públics.

El titular del jutjat d'instrucció número 1 de Sabadell ha dividit la causa del "Mercuri" en 31 peces separades, amb l'objectiu d'agilitzar la investigació i poder resoldre sobre cada assumpte sense necessitat de concloure tot el cas.

En cadascuna de les peces, el jutge investiga diferents casos de suposats pagaments de comissions il·legals, irregularitats en l'adjudicació d'obra pública o malversació de fons detectats en el "cas Mercuri", en el qual estan imputats una vintena d'empresaris, a més de l'alcalde de Sabadell, el seu oncle, el constructor Melquíades Garrido, i l'exregidor del PP Jordi Soriano.

L'alcalde de Sabadell, que va renunciar temporalment al càrrec arran de la seva imputació, està essent investigat en vuit d'aquestes peces obertes per l'instructor, la majoria per malversar fons públics o intervenir de forma irregular en processos d'adjudicació d'obra o serveis públics, així com per cancel·lar multes a familiars. Paral·lelament, Bustos és investigat en la peça separada per tràfic d'influències relacionada amb la contractació de la directora de l'Àrea Territorial de Montcada i Reixac.

Una de les trames que implica a Bustos se centra en les seves gestions suposadament irregulars a l'Ajuntament per adjudicar al seu oncle la construcció de les naus requerides per a la instal·lació de l'empresa Audi al parc empresarial Sant Pau de Riu Sec.

L'alcalde també està imputat en la peça que investiga les irregularitats en l'adjudicació del servei de recollida i tractament d'escombraries de Sabadell, finalment concedides al grup Smatsa-Vendex, així com la que indaga la contractació sospitosa de diverses persones al Consell d'Ocupació del Vallès Occidental i el Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès.

Una altra investigació que penja sobre Bustos deriva de les gestions que va efectuar davant el Consorci Audiovisual de Catalunya, en relació amb els canals Canal Català TV i Metropolitan TV.

L'alcalde està imputat a més en relació a les quantitats que va cobrar, pel que sembla de forma irregular, un vicepresident de la companyia d'aigües de Sabadell CASSA, la qual cosa implicaria Bustos per tenir-ne constància i no haver-les denunciat.

Dels delictes de malversació que se li atribueixen, Bustos està imputat en una peça derivada de la concessió d'una subvenció de 25.000 euros a la Fundació ACSAR per part de la Federació de Municipis de Catalunya, que l'alcalde presideix, i de la contractació de la presidenta de l'Associació de Llatinoamericans de Sabadell.

La falta de justificació d'un viatge a Almeria i les despeses que Bustos va destinar a complimentar a un jutge de visita a Sabadell centren una altra de les peces que l'instructor manté obertes contra l'alcalde i el seu germà Paco, ja que se sospita que els diners d'aquestes partides podrien ser públics.

Una de les últimes peces intenta comprovar la possible il·legalitat de les gestions que l'alcalde va fer per a la retirada de denúncies de trànsit a la seva dona -el mes de març de 2012- i al fill d'aquesta -al juny de 2012-, un cas que també esquitxa al cap de la Policia Local.

"S'ha utilitzat el meu nom"

Ahir mateix, Bustos va trencar el seu sumari tot emetent un comunicat en el qual assegurava que el contingut del sumari corrobora la seva versió: "Ratifica que cap membre del govern va rebre comissions per l'adjudicació d'obres", deia el comunicat.

L'alcalde també desvincula de la trama la participació del seu oncle i fa recaure tota la culpa en l'exregidor del PP Jordi Soriano: "En cap de les converses en les que jo, els electes i treballadors municipals participem, es fa referència a cap cobrament de comissions ni a cap concessió d'obres a cap empresa ni a cap modificació de puntuació per l'obtenció d'adjudicacions", deia el comunicat. L'escrit també afegia que "totes les converses sobre pagaments de comissions i possibles adjudicacions s'atribueixen, segons es desprèn del sumari, a Jordi Soriano". "El meu nom ha estat utilitzat de manera reiterada en converses amb persones a qui ni conec o amb les que no tinc relació", va assegurar l'alcalde.