Mariano Rajoy respon que la declaració sobiranista ´no serveix per a res´

Interior assegura que es "prendran les mesures per complir i fer complir" la llei i "no fa falta dir-ho més alt ni tampoc repetir-ho"

 
Rajoy, ahir, en una intervenció des del Perú.
Rajoy, ahir, en una intervenció des del Perú.  efe/RAÚL GARCÍA

LIMA | EFE/DDG El president de l'Executiu, Mariano Rajoy, va afirmar que aprovar resolucions que no estan en l'esperit constitucional, en al·lusió a la declaració de sobirania del parlament català, "no serveix per a res" i va insistir que el Govern aplicarà sempre la llei. Així ho va posar de manifest el cap de l'Executiu espanyol en referir-se a la declaració de sobirania aprovada al parlament català per iniciar un procés d'autodeterminació, en una compareixença conjunta amb el president del Perú, Ollanta Humala, amb motiu de la visita oficial que realitza a aquest país.
D'aquesta manera el Govern va avisar ahir que "farà complir la llei" davant la declaració de sobirania del Parlament i el seu "dret a decidir". Un dia després que el Parlament aprovés la declaració que proclama que el poble català és subjecte jurídic i polític amb sobirania per exercir el "dret a decidir", el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, va assegurar que el Govern estudiarà el text i, una vegada analitzat, "es prendran les mesures per complir i fer complir la llei". "No fa falta dir-ho més alt ni repetir-lo. Es prendran les mesures necessàries per complir i fer complir la llei" una vegada estudiada la resolució, va concloure Fernández Díaz.
Per la seva banda, la majoria de les comunitats autònomes es va mostrar molt crítica amb la declaració de sobirania aprovada al Parlament català per iniciar un procés d'autodeterminació, a excepció dels governs del País Basc i Canàries, que es van limitar a expressar el seu respecte institucional.

Les reaccions
Greu error, disbarat descomunal, presa de pèl absoluta, projecte inadmissible, revenja personal d'Artur Mas, camí sense sortida i atac a Espanya van ser algunes de les expressions utilitzades pels caps de govern autonòmics en ser preguntats per l'esmentada iniciativa.
El lehendakari, Íñigo Urkullu, va dir que en un demòcrata "només hi cap" el "respecte" a la voluntat "majoritària" expressada a la Cambra catalana, de la mateixa manera que ha estat exigida en decisions adoptades en el Parlament basc en "aquest o un altre àmbit".
L'Executiu canari, en boca del seu portaveu, Martín Marrero, també es va limitar a expressar la seva posició de "respecte institucional" a allò que sigui aprovat a d'altres territoris en l'àmbit dels seus parlaments. I també el president murcià, Ramón Luis Valcárcel, va mostrar el seu "absolut respecte pels qui prenen decisions en sintonia amb la seva consciència", però va afirmar que la declaració és "una presa de pèl absoluta" als catalans i als espanyols. Segons l'opinió del Govern andalús, el gir efectuat a Catalunya proposa "una aventura cap a enlloc" i neix d'una "premissa inadequada". Fonts del Govern andalús van dir que "ningú no diu que no a la democràcia, però sí a l'escamoteig polític", i van ?subratllar que una part del país "no pot decidir en solitari allò que afecta el conjunt dels espanyols".
Alberto Núñez Feijóo, president de Galícia, va vincular el que considera falta de solvència de la Generalitat amb la iniciativa de declaració de sobirania i va indicar que el Govern català busca un "enemic exterior" davant la seva "incapacitat per pagar les factures". Per al Govern de Navarra, la declaració sobiranista és "inadmissible", segons el seu vicepresident i portaveu, Juan Luis Sánchez de Muniáin, que no va dubtar que l'Estat intervindrà si es tradueix en una consulta. La Comunitat de Madrid va considerar la iniciativa com un "desafiament lamentable a la Constitució" l'efecte jurídic del qual no suposa res més que un "brindis al sol".

L'últim El més llegit
Enllaços recomanats: Premis cinema