La direcció del PSC no descarta sancionar els cinc diputats de la formació que van trencar dimecres la disciplina de vot aprovada abans del ple del Parlament on es va debatre i votar la declaració de sobirania. Dilluns que ve, quan se celebrarà la pròxima reunió executiva del partit, podria ser el dia en què es coneixerà la resolució de les possibles sancions. Mentrestant continuen les reaccions dels membres del partit.

El líder del grup parlamentari dels socialistes catalans, Pere Navarro, va anunciar que aplicaran el reglament intern de la formació als cinc diputats: Marina Geli, Àngel Ros, Rocío Martínez-Sampere, Joan Ignasi Elena i Núria Ventura que podrien enfrontar-se a una multa econòmica o, fins i tot, a la possibilitat de ser expedientats o expulsats del grup.

Navarro va admetre en declaracions a Hora 25 de la Cadena Ser, que "tenim un problema". El primer secretari del PSC, a més, va fer una crida als diputats a "reflexionar sobre la seva manera de veure la democràcia i el partit" i va assegurar que "caldrà fer cursets de democràcia interna al PSC" ja que considera que en el seu grup "ha faltat cultura democràtica" perquè "la pluralitat es va expressar en el debat previ", on es va decidir votar en contra de la Declaració de Sobirania presentada per CiU, ERC i ICV.

Per la seva banda, el portaveu parlamentari del PSC, Maurici Lucena, va admetre la "tristesa" que li ha provocat la declaració al Parlament i el trencament de la disciplina de vot de cinc diputats socialistes. Lucena creu que és "respectable" haver votat en contra d'aquesta declaració perquè consideren que no s'adequava a la legalitat existent, i compara la situació catalana amb la canadenca o del Regne Unit, en què, per Lucena, ni el Quebec ni Escòcia s'han declarat sobirans de manera unilateral.

Maurici Lucena considera que el fet que el PSC sigui un partit transversal, com Convergència i Unió, ha provocat que hi hagi discrepàncies entre els diputats del partit, i s'hagi produït el trencament de la disciplina de vot per part de cinc diputats que no han volgut votar en contra de la declaració de sobirania que s'ha presentat. Lucena no va voler avançar quines conseqüències podrien prendre's per aquesta situació, però va assegurar que el tema es debatrà en una reunió entre l'executiva del partit i la direcció del grup parlamentari. Lucena tampoc va voler parlar de "represàlies" perquè cinc dels diputats no seguissin la directriu que s'havia acordat "democràticament". Creu que s'ha de mirar com "encaixa" el que ha passat al PSC.

Les reaccions

Els diputats socialistes Joan Ignasi Elena i Àngel Ros, dos dels cinc que es van desmarcar al Parlament de la disciplina de vot de la direcció del PSC, van descartar abandonar el partit i no temen les sancions que pugui decidir la seva formació. "No temo represàlies", va afirmar Elena. "No és un concurs per veure qui és més valent", sinó una mostra que el partit és "plural", va dir Elena, que va afegir que el PSC ha de ser capaç d'"agregar i generar consensos en l'esquerra i en el catalanisme". De la seva banda, l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, va dir que tampoc abandonarà la formació i ha afirmat que entendria que hi haguessin mesures disciplinàries per trencar la disciplina de vot, encara que ha remarcat que correspon a l'executiva del partit prendre la decisió.