El president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, va afirmar des de Santiago de Xile que el president de la Generalitat, Artur Mas, haurà de "complir la Llei" a Catalunya i va advertir que "si no la compleix", l'Executiu espanyol "haurà d'acudir als tribunals". Rajoy va assegurar que l'aposta sobiranista d'Artur Mas "només ha servit per dividir la població" i "no té cap sentit" en un moment en què el que cal és "dedicar-se intensament a què tothom tingui feina, benestar i oportunitats".

En una entrevista a Punto Radio, Rajoy va afirmar que "la gran majoria de la gent a Catalunya, els que han nascut allà o fora, se senten catalans però no volen, perquè no en tenen cap necessitat, perdre la seva possibilitat de ser espa?nyols". El president espanyol també va reiterar que el seu Executiu ha traslladat el contingut de la declaració de sobirania a l'advocat de l'Estat perquè estudiï si es pot recórrer al Tribunal Constitucional. "Si diuen que hi ha possibilitat de fer-ho, no tingui el més mínim dubte que ho farem", va sentenciar. Malgrat tot, va reiterar que està disposat a "parlar" amb el president de la Generalitat "del que vulgui", però "a part del diàleg Mas haurà de complir la llei, i si no la compleix, haurem d'anar als tribunals".

Reunió amb Mas

Precisament Mas haurà de desplaçar-se a Madrid dijous que ve per mantenir l'audiència amb el rei Joan Carles que marca el protocol per la seva proclamació com a president de la Generalitat. Segons va explicar Rajoy, encara no hi ha data per a una trobada entre els dos presidents, però "està parlat que hem de tenir una reunió".

Rajoy va apuntar que a aquestes alçades "no sap" si Mas s'avindria a aparcar la deriva sobiranista a canvi del concert fiscal, però va apuntar que "aquestes coses s'arreglen com entre gent civilitzada, parlant, i dialogant". En aquest sentit va voler destacar que l'aposta de Mas "només ha servit per dividir la població i en un moment de crisi no em sembla que sigui el més propi" i va recordar que el vot en contra del PSC i del PP a la declaració de sobirania posa de manifest que "Catalunya també és plural". Rajoy també va apuntar que el rei Joan Carles comparteix les preocupacions de la majoria dels ciutadans espanyols. "La crisi econòmica li importa, el que passa a Catalunya ens preocupa a tots. Sent les mateixes preocupacions", va dir.

Més reaccions

La vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, va dir en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres que quan tinguin el resultat de l'informe encarregat a l'Advocacia de l'Estat hauran de fixar-se "els primers passos de l'Executiu davant aquest desafiament sobiranista". "Ara es tracta -va afegir- de veure l'abast que té l'esmentada resolució per si en ús de l'article 361 i següents de la Constitució pogués procedir-se a la seva impugnació".

La vicepresidenta va recordar que per fer una modificació d'un Estatut d'Autonomia "es requereixen dos terços" dels vots, per la qual cosa considera que en aquest cas, que va comptar amb el suport del 63 per cent dels diputats, no s'està "davant una majoria de caràcter excepcional com alguns reclamaven". La vicepresidenta va explicar que en tractar-se d'un assumpte jurídic "de rellevància", el Govern ha decidit sol·licitar un informe al propi Advocat General de l'Estat en tant que òrgan consultiu superior del Govern més enllà del Consell d'Estat. Sáenz de Santamaría, a més, va destacar que la resolució catalana "no s'ajusta a les normes del marc de convivència acordat entre tots", ja que "afegeix incertesa en un moment en què l'estabilitat és molt necessària". Mentre en "altres llocs de la UE s'avança cap a la integració, aquí es pretén recórrer un camí contrari", va puntualitzar. En qualsevol cas, va insistir que el Govern "té l'obligació de complir i fer complir les lleis" i, per tant, la Constitució, que va recordar que no ha estat inventada per l'Executiu del PP. Sáenz de Santamaría va subratllar que en la declaració sobiranista "hi ha hagut canvis respecte a la inicial" i que el Govern "té un excel·lent servei jurídic a qui correspon analitzar-ne l'abast per poder fonamentar un recurs, en el seu cas, més ajustat a dret". La vicepresidenta del Govern va afegir que s'analitzaran tots els aspectes de la declaració sobiranista, encara que va recalcar que en aquesta hi ha "expressions" l'anàlisi de les quals té "indubtablement més interès".

Abans que parlés la vicepresidenta, el conseller d'Empresa i Ocupació de Catalunya, Felip Puig, havia considerat que el cap de l'Executiu "està en el seu dret" d'encarregar aquest informe per decidir sobre un possible recurs i les conseqüències que pot tenir. Per la seva banda, el líder d'ERC, Oriol Junqueras, va reprotxar que s'intenti menysprear "la majoria amplíssima" de 85 diputats que van votar a favor de la declaració. "D'entrada, nosaltres no estem modificant un Estatut i aquí i a tot el món, una majoria de 85 a 41 és una majoria amplíssima i qualificadíssima, no hi ha cap país del món on davant una majoria d'aquest tipus s'imposi la voluntat de la minoria, això ja seria el súmmum".