El president de la Generalitat, Artur Mas (a la imatge amb l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent), destaca la importància dels darrers gestos simbòlics a favor de la construcció nacional del país. Gestos i decisions que situen Catalunya "en el camí de restaurar la seva plenitud nacional". El president va comparar la rehabilitació de la Seu de Manresa amb la "rehabilitació" del fet nacional català, tot i que confia que el segon procés no s'acabi allargant tant en el temps. Mas també va demanar a tots aquells que no comparteixin l'objectiu final, que no posin traves al dret a decidir i a la democràcia.

El president del comitè de govern d'Unió Democràtica de Catalunya, Josep Antoni Duran Lleida, afirmar ahir que "de corrupció n'hi haurà sempre. On hi hagi un ésser humà hi haurà possibilitat de corrupció". Ho va afirmar ahir en una entrevista a Catalunya Ràdio en què va reiterar que, malgrat el que diu la sentència del cas Treball, Unió no es va finançar irregularment.

Preguntat per la sentència, que atribueix a Unió "responsabilitat civil en qualitat de partícip a títol lucratiu" i que el partit va rebre "aportacions directes", Duran va insistir en les tesis que ha repetit en els darrers dies. Segons la seva opinió, les irregularitats es feien "d'esquena a la direcció del partit" i "per anar-hi en contra".

Sobre el retard en la sentència del Cas Pallerols, Duran Lleida va assegurar que "el temps ha jugat en contra nostra". Els gairebé quinze anys que han passat ha fet, segons el líder d'Unió, que "la ciutadania hagi oblidat que UDC ja va assumir responsabilitats polítiques". "No recorden que ja van investigar i que el que diu el Fiscal és justament el que va dir Unió: que hi havia gent nostra que s'havia ficat diners a la butxaca", va apuntar Duran. Amb un "evidentment", va respondre a la pregunta sobre si li hagués agradat que la sentència s'hagués dictat abans.

En aquest sentit, valora que la lentitud de la justícia és un problema que no només afecta els partits polítics, sinó el conjunt de la societat. "Afecta moltíssima gent del carrer", ha insistit. Per això, va instar a "una reforma profunda" de l'administració de la justícia perquè "quan no és ràpida la justícia, no és eficaç", va ressaltar.

Duran i Lleida va admetre que el cas Treball no ha estat "un bon exemple" per donar una bona imatge. "No hem contribuït positivament", va dir, recordant que "això es pagarà amb aportacions dels militants". "Tornarem allò que altres van agafar en nom nostre, els que avui hi som tornarem allò que altres van agafar", va ressaltar.

Pel que fa a les valoracions dels darrers dies arran de la decisió judicial que posa punt i final al cas, Duran i Lleida va ser crític amb algunes reaccions de representants d'altres formacions politiques. "Els partits hem d'assumir sobretot una cultura de saber distingir el bé del mal, la veritat de la mentida", va demanar. "Quan va sortir l'acord, tothom va demanar la meva dimissió sense haver-se llegit ni un sol paper, i tothom va parlar de finançament irregular d'Unió", va continuar.

Adreçant-se a la classe política, va fer una crida a "ser responsables", perquè "si acusem l'altre i ens pensem que guanyem un vot, en realitat hi estem perdent tots".

Reclama un gest a Rajoy

D'altra banda, Duran i Lleida va comentar que havia traslladat el ministre d'afers exteriors espanyol, Manuel García Margallo, la necessitat que l'Executiu de Mariano Rajoy faci una proposta per a Catalunya. Segons Duran, hauria de ser una proposta que tingui en compte el "plantejament fiscal" i que no menystingui elements "bàsics" com la llengua, la cultura o l'educació. "No pot ser possible la Llei Wert, tampoc que continuï la discriminació en inversions públiques en el territori català", va sentenciar.