El diputat i exportaveu del PSC, Miquel Iceta, va reclamar als cinc diputats díscols que dimecres passat van trencar la disciplina de vot en la declaració de sobirania, que acceptin el dret a decidir del PSC. "Si el grup parlamentari pren una decisió, els altres cinc haurien d'acceptar-la. Si no, ens carreguem el dret a decidir del PSC", va explicar en una entrevista al 3/24.

Iceta va indicar, a més, que el grup parlamentari ja ha decidit sancionar econòmicament els cinc diputats i que l'executiva del partit debatrà durant la jornada d'avui les mesures polítiques que prendrà contra ells. Malgrat les veus crítiques, Iceta va opinar que Pere Navarro té actualment "tant o més" suport que en el Congrés del 2010.

"El que han de comprendre aquests companys és que el PSC també té el seu dret a decidir", va afirmar Iceta. El secretari primer de la Mesa va recordar que la decisió de votar "no" a la declaració de sobirania es va prendre un cop debatuda la situació al grup parlamentari. "Imagini que Catalunya un dia vota, la majoria diu una cosa i la minoria diu que no ho acata. Seria molt estrany", va comentar.

Pel que fa a la decisió de votar en contra de la resolució del passat dimecres, Iceta va destacar que el que hauria estat "una novetat mundial" és que el PSC s'hagués declarat sobiranista. L'exportaveu va recordar que ni a Escòcia ni al Quebec s'ha fet cap declaració de sobirania i que, de fet, un país només és sobirà quan és independent i, per tant, Catalunya no pot definir-se d'aquesta manera sense reformar la llei.

El PSC, "un sismògraf"

Iceta va definir el PSC com un "sismògraf", ja que la seva transversalitat fa que s'hi incloguin moltes sensibilitats que representen la diversitat del país. "El president Mas ha decidit portar aquest país al trencament i la primera esquerda ha estat al PSC", va lamentar. Segons ell, el debat s'hauria de situar en el risc de ruptura al qual condueixen les decisions de Mas.