El jutge que investiga la irrupció dels Mossos d'Esquadra a la Ciutat de la Justícia de Barcelona per detenir sis "indignats" que s'havien lliurat a la justícia ha citat a declarar com a imputats dos agents de la policia catalana responsables del dispositiu. Segons van informar fonts judicials, el titular del jutjat d'instrucció número 4 de Barcelona, Josep Maria Miquel Porres, ha citat a declarar per a la setmana que ve dos mossos d'esquadra per un delicte de detenció il·legal, en el marc de les diligències que ha obert arran de la querella que van presentar diversos dels "indignats" arrestats.

L'operació policial va tenir lloc a l'octubre de 2011, quan desenes d'antiavalots van prendre la Ciutat de la Justícia per detenir sis dels imputats pels actes d'assetjament a diputats del Parlament del passat 15 de juny, que eren a la cafeteria de l'edifici a l'espera d'una resposta de l'Audiència Nacional a la seva decisió de posar-se a disposició de la justícia. A més d'imputar dos agents responsables de l'operació, que va ser censurada per la sala de govern del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), el jutge ha sol·licitat la gravació de les càmeres de seguretat de la Ciutat de Justícia del dia dels fets. El titular del jutjat d'instrucció número 4 de Barcelona, que precisament és al qual es van lliurar els sis "indignats" a l'octubre de 2011, ha demanat també al magistrat de l'Audiència Nacional Eloy Velasco que li aclareixi si va ordenar les detencions.

La clau

Les explicacions del magistrat seran clau per determinar si l'actuació de la policia catalana, que va irrompre a la Ciutat de la Justícia sense avisar a la jutgessa degana de Barcelona, va poder ser arbitrària o il·legal, com mantenen els "indignats" que es van querellar contra la policia catalana. Quan van ser detinguts, els "indignats" havien comparegut davant del jutge de guàrdia per posar-se a disposició de la justícia, després de saber que estaven sent buscats per la policia catalana pel setge al Parlament del 15J, un cas que instruïa el magistrat de l'Audiència Nacional Eloy Velasco. El jutge de guàrdia de Barcelona va enviar un ofici a Velasco per comunicar-li que tenia a la seva disposició nou imputats per l'assetjament a diputats, però no va poder contactar amb el magistrat, mentre els "indignats" continuaven a l'espera a la cafeteria de la Ciutat de la Justícia.