El president de la Generalitat, Artur Mas, va assegurar ahir que voler limitar l'acció exterior d'un govern autonòmic i en especial del de Catalunya "és el signe del nacionalisme espanyol més ranci i obsolet". Mas va fer aquest comentari en relació amb les informacions que han transcendit sobre el projecte de Llei d'Acció i Servei Exterior que prepara el govern espanyol i que obligaria els governs autonòmics a comptar amb l'aprovació del ministeri d'Afers Estrangers en les seves iniciatives de projecció internacional.

Per al president de la Generalitat, la voluntat del Govern és controlar la projecció exterior i això és "una prova de nacionalisme en el pitjor sentit de l'expressió, erroni i tancat". "No es poden posar portes al camp. Som al segle XXI", va exclamar Artur Mas després d'anunciar que la Generalitat prepara un pla de projecció internacional de la marca Catalunya, del braç de la marca Barcelona, per al 2014.

Reunió amb el Rei

El president de la Generalitat, Artur Mas, va assegurar que intentarà explicar al rei Joan Carles "què està passant a Catalunya" en l'audiència que li concedirà dijous que ve, dia 31, amb motiu de l'inici del seu nou mandat. Artur Mas va assenyalar en roda de premsa que, encara que es tractava d'una reunió de cortesia amb el cap de l'Estat, "si es donen les condicions i el Rei té ganes de parlar", intentarà plantejar-li la qüestió de les relacions entre Catalunya i l'Estat.

El president de la Generalitat va assegurar que, si el cap de l'Estat vol, l'informarà de la voluntat dels catalans de fer "el seu propi camí" que, segons va puntualitzar Mas, "no vol dir aïllat, vol dir propi". La reunió entre el Rei i Mas tindrà lloc després que el Parlament hagi votat una declaració a favor del "dret a decidir" de Catalunya amb el suport del 63 per cent de la Cambra, iniciativa resultant de l'aposta sobiranista del president català.

Declaració sobiranista

El ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, va dir ahir que quan estigui acabat l'informe encarregat a l'Advocacia de l'Estat sobre la declaració de sobirania aprovada el passat 23 de gener al Parlament es presentarà al Consell de Ministres. Ruiz-Gallardón va recordar que el darrer Consell de Ministres va encarregar a l'Advocacia de l'Estat que elabori un informe jurídic sobre quina és la naturalesa, les conseqüències i, en el seu cas, les possibles impugnacions de l'acord adoptat pel Parlament de Catalunya. "L'Advocacia de l'Estat, des de la seva professionalitat acreditada, està elaborant aquest treball i, quan estigui acabat, serà donat a conèixer al Consell de Ministres", va indicar el titular de Justícia.