La comissió executiva del PSC va decidir ahir "girar full" de l'episodi dels cinc diputats díscols del seu grup parlamentari confirmant la sanció econòmica per a aquests i impulsant una agenda de conferències per llimar diferències dins del partit. Així ho va anunciar en una conferència de premsa després de la reunió del comitè executiu el portaveu del PSC, Jaume Collboni, qui va donar per "absolutament resolt el conflicte" i va confirmar que el màxim òrgan de la formació havia ratificat la multa d'uns 400 euros per als cinc diputats. En una reunió que, segons Collboni, va ser "intensa", l'executiva va aprovar obrir un cicle de conferències al llarg d'aquest any per debatre els diversos aspectes del projecte socialista, entre ells la posició de la formació sobre el dret a decidir, que va ser el motiu de ruptura del grup parlamentari en la votació del Parlament de la setmana passada.

"No és un problema de disciplina, no hauríem d'usar terminologia militar; és un fet greu i ja existeixen unes previsions reglamentàries, però com que va més enllà i és una qüestió política hem acordat conferències per impulsar el projecte socialista i fer un esforç de síntesi", va remarcar el portaveu socialista. El PSC va celebrar la primera comissió executiva després que dimecres passat cinc dels vint diputats del seu grup al Parlament -Àngel Ros, Marina Geli, Joan Ignasi Elena, Rocío Martínez-Sampere i Núria Ventura- trenquessin la disciplina del seu partit en no votar la declaració de sobirania proposada per CiU, ERC i ICV-EUiA, quan la resta de companys hi va votar en contra.

Collboni va descartar que el partit vulgui expulsar els cinc diputats, quatre dels quals eren presents a la reunió perquè formen part de l'executiva, ni que els parlamentaris en qüestió hagin plantejat la seva marxa de la formació liderada per Pere Navarro. L'executiva tampoc va fixar mesures en contra d'altres membres del partit que, en l'àmbit local, havia aprovat declaracions de sobirania o havia recolzat els diputats que van desobeir les directrius de la direcció socialista. Tancada la insubmissió amb la sanció que estableix el reglament intern del partit, el PSC encara ara el debat polític intern amb una agenda de conferències que ha aprovat avui el comitè executiu i que ratificarà el Consell Nacional del partit el pròxim 2 de febrer.

Sobre els eixos Democràcia, Socialdemocràcia, Federalisme i Europa, l'agenda de convencions començarà a la primavera i s'allargarà fins a principis del 2014 i tindrà com a objectiu "incloure les diferents sensibilitats del partit", va explicar Collboni. Juntament amb l'agenda de conferències, l'executiva va aprovar la declaració "Un nou horitzó progressista, construint junts l'alternativa", en què el PSC estableix que el partit ha d'actuar "en clau catalana". "La nostra política no pot estar condicionada a la política espanyola, assumint sense complexos el paper d'oposició i alternativa a CiU", assenyala el document, que fixa el full de ruta per refundar el partit.

En aquest sentit, Collboni va explicar que el PSC treballa amb el PSOE en un protocol d'actuació en el grup parlamentari al Congrés dels Diputats per "poder votar en coherència amb el que es vota a Catalunya encara que sigui discordant amb la posició del PSOE". El document també apel·la a una "ràpida reacció" després dels "mals" resultats electorals del PSC i remarca la necessitat d'encapçalar un procés de reconstrucció "profunda" aprofundint en el diàleg social, el pacte fiscal, el dret a decidir o la reforma de la Constitució, entre d'altres aspectes.