Els sotasignats, persones de diversos àmbits de la societat catalana, amb l´objectiu de concretar propostes viables que permetin una política de pau i seguretat humana

CONSTATEM

Que Catalunya és una nació oberta al món amb un tarannà de diàleg i amb un esperit constructiu, de pacte, de convivència i solidaritat, que històricament s´ha mostrat a favor de l´entesa i l´harmonia entre els pobles. Això s´ha palesat sovint de maneres diferents i en molts àmbits, i també en pronunciaments institucionals del nostre Parlament, o en les paraules de Pau Casals en el marc de les Nacions Unides l´any 1971, reafirmant la seva identitat catalana i la de Catalunya com una nació de pau.

Que aquests trets de la identitat catalana, que ja es manifestaven en temps medievals, en realitats com Pau i Treva, el Consolat de Mar o les Corts Catalanes, han alenat, en els nostres dies, multitudinàries mobilitzacions pacífiques (Volem l´Estatut, 1977; Aturem la guerra d´Iraq, 2003; Dret de decidir, 2006; Per la sentència del Tribunal Constitucional contra l´Estatut, 2010) o les Consultes sobre la independència, 2009-2011.

Que la convivència, el respecte, el diàleg i la cooperació són valors vigents i compartits, majoritàriament i de forma molt transversal, per la societat catalana, com ho mostra l´esperit democràtic, pacífic, cívic i noviolent evidenciat el passat 11 de setembre en la concentració de la Marxa cap a la Independència; un fet històric no només per la seva magnitud sinó també pel seu desenvolupament modèlic, per la claredat de la reivindicació a favor de Catalunya i en contra de ningú i, sobretot, per l´absolut protagonisme del poble. Un precedent on poden emmirallar-se molts altres pobles, una acció cívica amb significació universal, com ho són la Marxa de la Sal encapçalada per Gandhi o la Marxa pels Drets Civils liderada per Martin Luther King.

Que, malgrat els problemes que ha patit el poble català, ha preservat la seva identitat i descarta la violència per a la seva afirmació nacional, tot mostrant respecte cap a altres pobles, cultures, llengües i identitats.

Que el catalanisme polític ha cercat, des de diferents opcions, l´entesa per modernitzar, democratitzar i desenvolupar l´estat espanyol; i que ara s´ha fet evident que aquest camí s´ha esgotat.

Per això, davant la possibilitat real que Catalunya esdevingui un estat independent

MANIFESTEM

Que el procés de recuperar i exercir la nostra sobirania s´ha de fer amb els valors del respecte, del diàleg i de la cooperació, bases d´una cultura de pau, que Catalunya té com a propis.

Que els mitjans que emprem per assolir aquest objectiu prefiguraran les característiques i els fonaments de les estructures del nou estat.

Que Catalunya ha d´optar de manera decidida per la seguretat humana i la pau, atenent les necessitats i la seguretat de les persones. Garantir la defensa de les persones i del país no pressuposa necessàriament estructures pròpies de segles passats. Seria un greu error vincular la seguretat a la creació d´un nou d´exèrcit. La història mostra que els exèrcits han generat moltes desgràcies, inseguretat i malbaratament de recursos.

Que volem, des de la seva gestació, un estat fonamentat en una societat democràtica, solidària, inclusiva, dialogant i pacífica, capaç d´afrontar els conflictes i de garantir una seguretat basada progressivament en mitjans civils noviolents.

De manera concreta,

PROPOSEM

Fer un procés inclusiu i pacífic cap al nou estat, amb mitjans democràtics i noviolents, cercant el màxim consens a l´hora de prendre decisions de gran importància. Desarmar la paraula i no respondre a provocacions.

Tenir en compte que, al costat dels arguments històrics, culturals i econòmics a favor de la independència, hi ha la vocació catalana de participar, activament i amb veu pròpia, en la construcció d´una societat internacional vers un món més solidari, equitatiu i sostenible.

Promoure el diàleg i l´entesa intercultural. Optar decididament per la cooperació internacional, per la resolució noviolenta dels conflictes i pel rebuig a la violència, fent d´aquesta opció una característica distintiva de la nostra legislació i de la nostra pràctica sociopolítica, interna i externa.

Col·laborar amb les organitzacions internacionals en operacions humanitàries i de manteniment de la pau, oferint forces civils de pau.

Fer del diàleg i del respecte els instruments bàsics en les relacions amb l´estat espanyol, durant i després del procés de construcció de l´estat propi, amb un horitzó de relacions privilegiades, i de tot tipus de col·laboració i solidaritat amb els pobles que en formen part.

Per tot això fem una crida al poble català i a tots els diputats del Parlament de Catalunya, amb el President de la Generalitat al capdavant, perquè, en el procés de construcció del nou estat independent, es recullin aquests valors als quals la població de Catalunya dóna suport i sent com a propis de forma majoritària.

Catalunya, 30 de gener de 2013 , 65è aniversari de la mort de Gandhi