El ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, va afirmar ahir que el seu executiu no es plantejarà flexibilitzar l'objectiu de dèficit de les comunitats autònomes per al 2013 (0,7%) mentre Europa no adopti una decisió en aquesta direcció respecte al dèficit global de l'Estat (4,5%). Si Europa el canvia -va assegurar- "ja ho veurem", però "mentrestant tots hem d'estar en l'objectiu". Montoro també va tornar a negar que el dèficit de la Generalitat al 2012 (2,3% quan l'objectiu era l'1,5%) tingui "res a veure" amb l'incompliment de les inversions de l'Estatut, i va apuntar que en la mesura que el dèficit havia estat superior, "caldrà fer un programa d'ajustament superior".

El ministre d'Hisenda i Administracions Públiques va fer aquestes declaracions després que aquest dilluns el ministre d'Economia, Luis de Guindos, afirmés en una roda de premsa conjunta amb el comissari europeu d'Afers Econòmics, Olli Rehn, que el repartiment dels objectius d'aquest 2013 seria "equitatiu". Montoro va recordar que el mateix Rehn va afirmar que "hi hauria novetats" però va recordar que de moment "no n'hi ha" i, per tant, malgrat les declaracions en un o altre sentit, els territoris han de seguir la senda de convergència que marca Brussel·les.

Per tant, segons Montoro, tan Catalunya com les altres dues comunitats que van avançar eleccions i estan preparant els pressupostos, han de redactar els seus comptes "amb l'objectiu de dèficit formal que tenim", és a dir, amb el 0,7%, i la resta s'han de continuar cenyint a aquest límit.

Missatges a Catalunya

El ministre també va voler llançar dos missatges a Catalunya. El primer per queixar-se de la decisió de la Generalitat de donar a conèixer el seu dèficit del 2012 abans de passar pel Ministeri d'Hisenda. És un fet, va admetre, que "el preocupa" perquè les dades van aparèixer sense la traducció a la "comptabilitat nacional", és a dir, sense passar per la cuina del Ministeri. Les definitives, va afegir, arribaran al mes de febrer.

El segon missatge per a Catalunya fa referència al compliment del dèficit i a la petició respecte a la necessitat que l'Estat flexibilitzi l'objectiu del 2013. Segons Montoro, el debat a Catalunya "no és l'objectiu de dèficit", sinó "tornar Catalunya als mercats" a través dels programes economicofinancers "tan aviat com sigui possible". Augmentar l'objectiu de dèficit quan no hi ha possibilitat de finançar-se, va assegurar, "no té utilitat".

Per la seva banda, el portaveu del Govern de la Generalitat, Francesc Homs, va celebrar que el ministre d'Economia, Luis de Guindos, "torni al camí del sentit comú" quant al dèficit de les autonomies i va demanar al Govern espanyol que no esperi que la UE flexibilitzi els límits. "El canvi de discurs de De Guindos l'acosta al sentit comú, però veurem l'altre actor, el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, com l'acaba situant", va manifestar Homs en roda de premsa, apel·lant a la "prudència" davant les declaracions del ministre d'Economia.