El primer secretari del PSC, Pere Navarro, va afirmar ahir que seguirà el diàleg amb els sectors crítics del seu partit per superar les diferències, reflectides pels cinc diputats que no van votar contra la declaració sobiranista, i va negar haver rebut pressions del PSOE.

Segons va admetre Navarro en una roda de premsa, des del mateix moment en què 5 dels 20 diputats del PSC "van decidir no votar d'acord amb la voluntat majoritària del grup" en el ple del Parlament de la setmana passada, "és evident que el tema no se soluciona només amb una sanció, sinó que cal seguir parlant-ne políticament".

Va precisar, no obstant això, que en el debat intern que té lloc amb els sectors crítics, no veu "discrepàncies de fons" perquè "hi ha coincidència en el que és bàsic, que és que estem a favor del dret a decidir dels catalans, que desitgem una reforma constitucional en sentit federal i també coincidim en les polítiques socials i per lluitar contra la crisi". Navarro va considerar, en aquest sentit, que les discrepàncies eren més "tàctiques" que polítiques, perquè "no volien que el PSC aparegués en una votació al costat de PP i Ciutadans (C's), però cal recordar que, quan ERC i PP van votar que no en el referèndum de l'Estatut per raons totalment diferents, ningú els confonia".

Aposta pel debat

El líder dels socialistes catalans, que no creu que hi hagi "risc de ruptura interna" dins del PSC, va subratllar que quatre dels cinc diputats díscols formen part de l'executiva, cosa que els dóna l'oportunitat d'expressar les seves posicions dins de la direcció. Segons Navarro, "a partir del debat serè i sincer haurem d'arribar a un punt d'acord que no veig llunyà, perquè no crec que hi hagi discrepàncies de fons".

Sobre el procés que va conduir el grup parlamentari del PSC a decidir votar en contra de la declaració de sobirania que finalment va ser aprovada al Parlament, va voler deixar clar que "jo no vaig parlar abans amb Alfredo Pérez Rubalcaba (líder del PSOE), i d'instruccions del PSOE no en vam rebre".

Pel que fa a la tesi de què l'exministra i cap de llista del PSC a les eleccions generals, Carme Chacón, condicionés la presa de decisió, Navarro també ho va negar en afirmar que "ella no ha marcat en absolut l'agenda política decidida al Parlament" ja que "les decisions es prenen on correspon prendre-les".

La petició

El president de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) i alcalde de Vic, Josep Maria Vila d'Abadal, va demanar al PSC que "permeti" que la ciutat de Barcelona s'adhereixi a l'associació. En una reunió al Parlament de Catalunya, Vila d'Abadal va fer una crida a la comitiva dels socialistes catalans, amb Pere Navarro al capdavant, i també a ICV, que "ajudin" i emetin els cinc vots que fan falta per aprovar per majoria absoluta al ple que la capital catalana s'hi afegeixi al costat dels regidors de CiU i ERC. "Hi ha una sensibilitat dins del PSC a favor d'aquest procés i es podria explicar" permetent l'entrada de municipis grans del PSC a l'entitat, que a hores d'ara ja té 70 alcaldes socialistes adherits.