El secretari general de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, va assenyalar ahir que és cada vegada més urgent dotar-se d'una llei electoral que acabi amb llistes tancades després de l'episodi dels cinc diputats del PSC sancionats per no obeir la disciplina de vot del seu partit. "Aquest no és un problema del PSC, és un problema de tots i que incideix en la credibilitat de la política o, dit d'una altra manera, té a veure amb la profunda separació entre la ciutadania i els polítics", reflexiona Duran en un article publicat en el seu bloc.

Segons el portaveu de CiU al Congrés, seria "insòlit" en altres països com Itàlia, França, EUA o Xile que uns diputats van ser sancionats per no complir amb l'orientació de vot marcada per la direcció del partit, perquè en aquests territoris "és més important la confiança que han donat els electors al polític que no els partits ni la seva cúpula". "Si en lloc d'un sistema electoral de llistes tancades en tinguéssim un altre que propiciés que els candidats dediquessin més temps a cultivar la confiança dels electors i no la del partit (..), no hi hauria multes i la gent recuperaria la confiança en la política", agrega.

"No hem de culpar Espanya ni Madrid, els responsables som els polítics catalans; quan parlem d'estructures d'Estat a Catalunya podríem haver impulsat ja una llei electoral pròpia i no ha estat així", conclou el líder d'Unió en aquest article.