El ministre d'Afers Estrangers, José Manuel García-Margallo, va tornar a "convidar" ahir les comunitats autònomes a integrar els seus representants a l'estranger a les ambaixades espanyoles i va afirmar que tindran a les seves mans decidir si prefereixen "tancar ambulatoris o delegacions a l'exterior". García-Margallo va explicar alguns dels eixos de la futura Llei d'acció exterior durant el debat celebrat en el ple del Congrés sobre la intervenció militar a Mali, després que el portaveu de CiU, Jordi Xuclà, l'advertís que aquesta llei trobarà l'oposició frontal del seu partit si pretén "ofegar" l 'autonomia de les comunitats a l'estranger.

El ministre va assenyalar que la llei reconeixerà el dret de les comunitats autònomes a obrir oficines a l'estranger i va assegurar que el seu objectiu no és "controlar", sinó coordinar l'acció exterior que desenvolupen cada vegada més agents, tant públics com privats, i facilitar l'estalvi a les autonomies. Hi ha hagut moltes discrepàncies dins del propi Govern central pel que fa a l'avantprojecte de la llei i García-Margallo va reconèixer que fins avui n'hi ha hagut vint-i-cinc esborranys; i els que falten encara, va dir.

Segons va explicar, en el seu moment es va debatre supeditar l'obertura de delegacions autonòmiques a l'exterior al fet que les comunitats compleixin l'objectiu de dèficit, però finalment no serà així. Segons el seu parer, és "raonable que una comunitat autònoma que incompleix els objectius de dèficit comenci pel fet de limitar determinades actuacions que poden semblar supèrflues", però va assenyalar que ell és un defensor de l'Estat autonòmic i que serà cada govern qui decidirà si la seva prioritat és "tancar ambulatoris, o tancar televisions o delegacions a l'exterior".

A més, va puntualitzar que no demanen a les comunitats fets que no estigui disposada a fer Espanya, que integrarà els seus funcionaris en delegacions europees o iberoamericanes als països on no s'hi justifiqui una oficina independent per raons de cost. "Preferim pagar ambulatoris abans que pagar delegacions a l'exterior", va reiterar. La llei d'acció exterior, va afegir, distingeix entre la política internacional que correspon a l'Estat i executa el Govern central, i l'acció exterior, a la qual hi participen molts i diversos agents, des d'econòmics a culturals.

Per planificar i organitzar aquesta tasca, es demanarà als agents que hagin de viatjar a l'estranger que informin al Ministeri d'Exteriors. "No per controlar o tutelar, sinó per ajudar", va recalcar García-Margallo, que va precisar que l'ambaixada s'encarrega de preparar les visites i concertar entrevistes i va recordar que el mateix president de la Generalitat, Artur Mas, "va tenir la bondat" de comunicar-li-ho ell abans de viatjar al Marroc l'any passat. Juntament amb aquesta qüestió, l'avantprojecte aposta per posar l'aparell de l'Estat al servei de la difusió de totes les llengües oficials i de les cultures de "les diferents nacionalitats i regions".

Xuclà no va voler prejutjar la norma sense conèixer-la, però va mostrar les seves reserves per la "tradició del PP en matèria de política autonòmica". Segons el seu parer, "tan cert com el marc constitucional és la mutació de la realitat constitucional" al llarg de les últimes dècades i és necessari reconèixer la presència activa de les comunitats a l'exterior.

Per la seva banda, el portaveu d'ERC, Alfred Bosch, també va qüestionar les intencions del Govern estatal i es va preguntar per què es volen tancar les delegacions catalanes quan suposen una despesa "modesta". "Totes les representacions a l'exterior d'Espanya estan al servei de tot Espanya, inclosa Catalunya", li va respondre el ministre.