L'alcaldessa de Sant Cugat del Vallès i vicepresidenta quarta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, va assegurar ahir que la seva federació, CiU, es planteja governar la institució provincial en solitari. Amb relació a aquest tema, el president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve, havia afirmat poques hores abans que el pacte de govern entre CiU i PPC en la institució encara no estava trencat, encara que va assegurar que de forma "imminent" es comunicaria la decisió sobre el futur de l'aliança.

Mercè Conesa va assegurar, en declaracions als mitjans, que la ruptura amb CiU "ja ha estat sobre la taula i el que es planteja CiU és un govern en solitari al capdavant de la Diputació de Barcelona". L'alcaldessa va avançar que la formació nacionalista treballa en un procés "que es veurà materialitzat els pròxims dies o setmanes" i en què intentaran "preservar l'estabilitat institucional de la Diputació de Barcelona i aquesta figura, en un espai on preval l'eix municipal i on totes les forces amb pes específic a municipis de la demarcació tinguin entesa".

Les reaccions

La presidenta del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, va assegurar que si CiU trenca el pacte amb el PP a la Diputació de Barcelona "es demostrarà que qui mana a Catalunya és Oriol Junqueras (president d'ERC)". En una visita realitzada a Berga, va assegurar que si aquesta ruptura es consuma serà la demostració que ERC "no només marca l'agenda independentista i econòmica (a CiU), sinó que també l'obliga a trencar els pactes de govern", informa el PP.

Segons Sánchez-Camacho, el pacte a la Diputació barcelonina, així com els subscrits a d'altres municipis com Reus, Badalona o Castelldefels "han funcionat molt bé, i no hi ha cap motiu perquè es trenquin, ja que no és el PPC el que ha canviat", ja que el seu partit segueix "al servei dels catalans".

Per la seva banda, el primer secretari del PSC, Pere Navarro, va afirmar que CiU no s'ha dirigit al seu partit per proposar-li un acord per a la governabilitat de la Diputació de Barcelona, després que la federació es replantegi el seu pacte amb el PPC a la institució. "El PP i CiU sembla que s'hagin de separar però encara conserven punts de contacte, també a Badalona i Castelldefels, així que veurem si es materialitza la ruptura, estarem atents", va dir Navarro en una conferència de premsa a la seu del PSC abans d'assistir al ple de la Diputació de Barcelona.