La Generalitat ha comunicat avui als sindicats de la Funció Pública que la seva intenció és tornar a eliminar aquest any als funcionaris l'equivalent a una paga extra (un 7% del seu sou anual, aproximadament), tal com va passar el 2012.

El govern català vol aconseguir com a mínim aquest any un estalvi en el capítol de personal equivalent al de l'any passat, quan la Generalitat es va estalviar uns 729 milions d'euros amb una bateria de mesures que incloïen aquesta rebaixa de sou, la no cobertura de jubilacions i baixes, o bé la restricció al màxim de la contractació d'interins.

La secretària d'Administració i Funció Pública de la Generalitat, Meritxell Masó, ha assegurat que l'eliminació de l'equivalent a una paga extra el 2013 "és una possibilitat" que es planteja el Govern, i que podria aplicar-se, "si fos el cas, a partir de mitja paga de l'extra de juny i mitjana de la de desembre".

Això no obstant, Masó ha insistit que encara no hi ha "res concretat", i de fet el Govern ha convocat els sindicats dimecres a les 10:00 hores per escoltar quines alternatives proposen.

En qualsevol cas, la secretària de Funció Pública ha admès que l'eliminació de l'equivalent a una paga extra el 2013 al sector públic de l'administració catalana (un col·lectiu format per unes 208.000 persones) "no és suficient" per aconseguir l'estalvi que espera el Govern.

D'aquesta forma, la Generalitat pot convertir-se de nou en la primera comunitat autònoma a aplicar una retallada salarial als funcionaris el 2013.

Els sindicats de la Funció Pública, de la seva banda, han mostrat el seu malestar, en primer lloc, per les intencions del Govern, però també perquè no hagi donat avui detalls de tota la bateria de retallades que pretén aplicar el 2013, per la qual cosa han titllat la trobada de "reunió fallida".

A falta de conèixer les xifres de l'ajust que maneja el Govern, tant el responsable del sector públic de la UGT de Catalunya, Xavier Casas, com el seu homòleg de CCOO de Catalunya, Xesús González, han advertit ja que hi haurà mobilitzacions, perquè els funcionaris catalans són els "més castigats" de tot l'Estat.

De fet, uns 150 funcionaris catalans, la majoria d'ells agents dels Mossos d'Esquadra, han tallat la Via Laietana durant les dues hores que ha durat la reunió, i han expressat la seva indignació per les retallades fent sonar botzines i tirant petards.

Masó ha assegurat que el 2013 es jubilen "unes 1.000 persones" en l'administració catalana, de manera que el Govern compta ja com a mínim amb aquest estalvi, però ha evitat donar més xifres sobre els seus plans.

La plantilla de la Generalitat es va reduir en 4.428 persones l'any passat, un 'aprimament' que va ser degut, bàsicament, al fet que no es van tapar jubilacions forçoses o voluntàries de funcionaris, es van amortitzar places o bé es va retallar substancialment el nombre d'interins.

Segons dades de la pròpia administració catalana, en acabar 2011 treballaven als departaments de la Generalitat i els organismes que en depenen, sense comptar les empreses públiques ni les seves fundacions, un total de 165.231 persones, mentre que al tancament de 2012 constaven un total de 160.803.

"El Govern treballa per preservar tots els llocs de treball. No hi ha intenció de fer acomiadaments massius", ha afirmat Masó, que ha assegurat que la Generalitat està "habilitada", en període de pròrroga pressupostària, per aplicar retallades en el sou dels funcionaris abans d'aprovar els seus pressupostos per a 2013.

En canvi, els sindicats s'han queixat que el Govern es plantegi tramitar aquestes retallades abans d'aprovar els comptes per a 2013.

D'altra banda, durant la reunió, el Govern s'ha compromès que no es descompti sou a aquells funcionaris que estiguin de baixa per hospitalització o intervenció quirúrgica, i que el grup d'experts que treballarà en la reforma de l'administració catalana tingui llistes les seves conclusions en un període de tres mesos.