Tots els grups del Parlament han votat avui a favor de reeditar una comissió d'investigació de la gestió de la sanitat pública, que va quedar en suspens en l'anterior legislatura per l'avançament electoral. Segons la proposta presentada conjuntament pelr PSC, PPC, ICV-EUiA i Ciutadans (C's), que van recolzat els altres grups, la comissió investigarà la gestió del Consorci Salut del Maresme i La Selva i de la fundació privada de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau.

També investigarà les relacions entre el Servei Català de la Salut, la patronal Consorci de Salut i Social de Catalunya, el grup Serhs i les empreses Innova i CCM Estratègies i Salut. A petició del PSC, en la legislatura anterior ja es va crear una comissió d'investigació de la gestió de la sanitat pública amb el suport de tots els grups excepte CiU, que es va abstenir.

A partir d'ara serà la Junta de Portaveus la que haurà d'acordar la composició i el nombre de membres de la comissió com a pas previ a la seva constitució.

Els sindicats no afluixen

D'altra banda, els sindicats sanitaris continuen amb les accions de defensa del model català. Ahir representants de la Plataforma Sindical Unitària van presentar al Tribunal Laboral una demanda per la supressió de la paga extra dels treballadors en els centres concertats. En aquest sentit, la representant de la coordinació de sindicats, Rosalia Port, va recordat que hi ha convocada una manifestació aquest diumenge al migdia a la plaça de Catalunya de Barcelona en defensa de la sanitat catalana i contra les agressions dels seus treballadors.

Els quinze sindicats que formen part de la Plataforma Sindical Unitària van presentar una demanda contra la supressió de la paga de Nadal dels treballadors dels centres sanitaris concertats, és a dir, dels centres de la XHUP. El passat 1 de febrer, la plataforma ja va recórrer per via administrativa davant el Departament de Governació la supressió de la paga extra al conjunt dels treballadors públics de la Generalitat.

Rosalia Port Gimeno, representant de la Plataforma Sindical Unitària, va assegurar que la presentació de la demanda és una més de les accions previstes pels sindicats en defensa, en aquest cas, del model sanitari català. Unes accions que tenen la propera cita aquest diumenge a Barcelona amb una nova manifestació. La concentració està prevista a les 12 del migdia a la plaça de Catalunya de la capital catalana.

Gimeno va destacar que les mobilitzacions dels sindicats volen denunciar les amenaces que planen sobre la sanitat catalana i sobre les condicions laborals dels seus treballadors. Amenaces com els pròxims pressupostos de la Generalitat que, segons va assegurar Gimeno, seran força més restrictius que els actuals posant en perill els nivells de qualitat.

Per últim, Gimeno va reconèixer que la presa en consideració de la ILP sobre els desnonaments iladació en pagament dimarts passat al Congrés dels Diputats "és una fita" que esperona els sindicats "a seguir amb la lluita" perquè demostra, ha afegit, "que quan la ciutadania planta cara" s'aconsegueixen resultats.