El líder d'ERC, Oriol Junqueras, va supeditar ahir el suport del seu partit als pressupostos de la Generalitat al fet que l'executiu d'Artur Mas culpi de les retallades a Catalunya l'"espoliació" que pateix per part del Govern de Mariano Rajoy (PP).

Durant la seva intervenció davant el Consell Nacional d'ERC, Junqueras no va voler avançar si el seu partit acabarà donant suport o no als pressupostos que presenti el Govern de CiU, encara que va advertir que Catalunya s'enfrontaria a unes eleccions anticipades si no hi hagués acord.

En qualsevol cas, Junqueras va considerar "evident" que "qualsevol compromís" per part d'ERC en matèria pressupostària anirà "associat de forma indefectible" a l'exigència del Govern català que expliqui "tantes vegades com faci falta i tan bé com pugui" que les retallades que pateix Catalunya són culpa del Govern central.

Junqueras, que va reconèixer que els pressupostos seran "molt durs", va recriminar al Govern d'Artur Mas que hagi permès de forma "inexplicable" que la percepció social sigui que és el Govern català el que determina la quantitat total del seu pressupost, ja que considera que no és veritat i a més és "contraproduent" per obtenir consensos socials.

El líder d'ERC assegura que el Govern central sotmet Catalunya a una "espoliació" econòmica, situació que a més es veu agreujada perquè els impostos de Catalunya es recullen a Madrid i la capacitat d'endeutament de Catalunya es decideix des del Govern central.

"Qui decideix la mida, la quantitat i l'extensió del pressupost de Catalunya no és el Govern de la Generalitat, perquè no pot emetre bitllets, ni cobrar impostos, ni endeutar-se", va assenyalar Junqueras, que va insistir que la quantitat de diners que es fixarà en els pressupostos de Catalunya la decidirà l'executiu de Rajoy.

Segons el líder republicà, aquesta situació provocarà unes "conseqüències terribles" per a la societat catalana, ja que "faltaran molts recursos per a moltes coses que són molt importants".

Per aquest motiu, considera bàsic que des del Govern català s'expliqui que el "nucli de la disposició pressupostària" no cor?respon a la Generalitat, sinó al Govern central.

En aquest sentit, Junqueras va lamentar que a dia d'avui el Govern de Mas no estigui explicant aquesta situació, de manera que va vincular la possibilitat d'arribar a un acord pressupostari a l'exigència que CiU denunciï aquesta situació i deixi clar que les retallades, com la supressió de pagues als funcionaris o els retards en els pagaments a les farmàcies, obeeixen al fet que el Govern espanyol "no paga el que deu".

Segons Junqueras, a Catalunya no caldria cap retallada en l'àmbit de la funció pública si es disposés del pressupost de tan sols quinze dies del ministeri de Defensa -a raó de 47 milions d'euros al dia, segons els seus càlculs.