El president de la Generalitat, Artur Mas, va demanar ahir diàleg al Govern espanyol i que abandoni les imposicions i els recursos al Tribunal Constitucional. Segons Mas, el que no convé en aquest moment és tenir tics que ha qualificat de poc democràtics.

El president de la Generalitat considera ridícul que el Govern espanyol porti al Tribunal Constitucional una declaració de sobirania del Parlament, i que imposi les seves tesis en lloc d'acceptar el diàleg. Mas demana al Partit Popular que rellegeixi els resultats de les eleccions del 25 de novembre passat "a favor del dret a decidir", i segueixi l'exemple de països com el Regne Unit o el Canadà.

Mas va recordar que el PP va aconseguir "un resultat minoritari a Catalunya" i que, en canvi, les posicions sobiranistes van aconseguir "una clara majoria". Segons Mas, el Govern espanyol accedeix fàcilment a "l'ordeno y mando", quan seria més fàcil "asseure's a dialogar en lloc de presentar tants recursos al Tribunal Constitucional". En aquesta línia també es va manifestar El secretari general de CiU, Josep Antoni Duran Lleida, al dir que considera un "despropòsit" entendre que la solució a la qüestió catalana i a la demanda del dret a decidir d'una gran majoria del poble de Catalunya es resolgui "a cop de recursos" davant del Tribunal Constitucional.

Per altra banda, Mas creu que Catalunya ha de seguir "ferma" amb el seu projecte de país i que "per molt que cridin, insultin i facin el que vulguin", ha de mantenir el seu esperit i els seus valors, "que són el pacifisme, la bona convivència, el diàleg i la voluntat de consens".

Durant la festa de l'arbre de Tàrrega (Urgell), el president de la Generalitat es va referir en aquests termes a les últimes reaccions relacionades amb el debat sobiranista a Catalunya, com ara les últimes declaracions de l'expresident d'Extremadura Juan Carlos Rodríguez Ibarra, en les quals implícitament el comparava amb el colpisme i l'estratègia de Hitler.

Mas va remarcar que Catalunya ara, "d'una forma o una altra, també està plantant un arbre que esperem que sigui ben fort, i, sobretot, estigui ben arrelat, que no se l'emporti cap rufagada i que, a més, sigui un arbre que miri cap a amunt".

El dirigent polític va demanar als catalans confiança i esperança en el futur perquè, "per molt forts que siguin els vents que vénen de l'altre costat" considera que "aquests vents no ens tiraran ni ens trencaran les branques, i molt menys les nostres arrels". Segons la seva opinió, quan hi ha molta gent que creu i va unida per un determinat projecte, "les coses poden sortir".

Paral·lelament, el secretari general del PSOE extremeny, Guillermo Fernández Vara, va dir ahir, respecte a les polèmiques declaracions de l'expresident Juan Carlos Rodríguez Ibarra sobre Catalunya, que el que ha fet és "constatar o explicar un fet que està passant", al marge "del que hagin pogut ser els ornaments".