El Servei Català de la Salut (CatSalut) va informar al Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya que no pot fer efectiu el pagament previst a les farmàcies catalanes de les receptes dispensades en el mes de febrer. Segons va informar el Consell de Col·legis Farmacèutics, el concert establia que ahir s'havia de fer efectiu el pagament de les receptes dispensades al febrer, una factura que puja a 103,5 milions d'euros. Les farmàcies catalanes encara tenen pendents de cobrament les factures dels medicaments dispensats al novembre del 2012 (94,7 milions d'euros) i desembre del 2012 (99,4 milions d'euros), mentre que van cobrar en dos terminis -el 14 i el 27 de març- les receptes dispensades el gener d'aquest any, que ascendien a 108,6 milions. Actualment, el deute total de la Generalitat amb les 3.100 farmàcies catalanes puja a 297,7 milions d'euros.

El passat 12 de març, en una multitudinària assemblea, els farmacèutics catalans van decidir impulsar mesures de pressió per poder cobrar el deute de la Generalitat, i, encara que van descartar tornar a protagonitzar un tancament d'establiments, van acordar reclamar per la via administrativa i judicial els interessos de demora d'aquests impagaments.

Tancament de negocis

Els farmacèutics, que es van manifestar el 21 de març passat a la plaça Sant Jaume, també recullen firmes a les oficines de farmàcia per demanar al Parlament que doni prioritat al pagament dels medicaments dispensats. Segons el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona, catorze farmàcies han hagut de tancar o presentar concurs de creditors perquè no poden subsistir pels reiterats impagaments de la Generalitat, mentre que d'altres han començat a plantejar-se també tancar les seves portes per una situació que qualifiquen d'"insostenible". Moltes farmàcies mantenen penjats cartells en els quals expliquen als seus clients que els medicaments els paguen ells perquè la Generalitat no abona les receptes i la majoria han deixat de tenir existències de medicaments amb preus alts i només els poden dispensar previ encàrrec. El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, manté oberta una segona actuació d'ofici, després de la que va obrir l'any passat, pels impagaments a les farmàcies per determinar si això "posa en risc l'atenció als usuaris" .