La crisi no afecta a tothom igual. Sobretot a alguns mitjans de comunicació. En l'exercici de les retallades pressupostàries més severes, dels impagaments a farmàcies o entitats del tercer sector i dels augments de les llistes d'espera sanitàries, el Govern català de CiU es va mostrar especialment generós amb dues empreses de comunicació. El Grup Godó va rebre 6.454.998 euros i El Punt Avui 2.327.342 euros. Els ajuts al Diari de Girona van ascendir 206.805 euros en el mateix període, dues terceres parts dels quals corresponen a les subvencions estructurals, les úniques que no s'atorguen a dit.

Aquestes quantitats rebudes pel Grup Godó i El Punt Avui són la suma de les subvencions adjudicades a dit pel Govern català, les estructurals (un percentatge segons la difusió als mitjans de comunicació editats en català) i diversos contractes de campanyes de publicitat. Diari de Girona ja va informar el passat 26 de febrer sobre les subvencions a dit concedides als diferents mitjans de comunicació catalans. En les darreres setmanes, el DOGC també ha publicat les estructurals i els contractes de publicitat signats durant el 2012. Les principals partides d'aquests contractes són: dos milions d'euros per a 8TV, RAC1 i RAC 105 (Grup Godó) per la "inserció de càpsules i microespais divulgatius d'informació general"; 198.329 euros per a El Punt Avui per la "inserció de ginys amb els diferents serveis i informació d'interés general"; 165.037 euros per al suplement l'Econòmic d'El Punt Avui per la "inserció d'espais informatius i divulgatius"; 150.529 euros per a El 9 Esportiu (El Punt Avui) per "insercions d'espais informatius"; 259.580 euros per a la "inserció d'espais informatius a El Mundo Deportivo i Sport"; i 200.312 euros per al suplement Ara Tu del diari Ara. Diari de Girona no té cap d'aquests contractes bilaterals.

Els 6,4 milions del Grup Godó i els 2,3 d'El Punt no són els únics ingressos que han rebut aquestes empreses de l'Executiu presidit per Artur Mas durant el 2012. Caldria afegir-hi les subscripcions contractades per la Generalitat i altres campanyes de publicitat generals per a tots els mitjans, però el Govern català no publica quin és el repartiment particular.

"El Punt", el diari més beneficiat

Amb 2.327.342, El Punt Avui va ser el diari català més beneficiat per les subvencions i contractes de publicitat corresponents al 2012. La Vanguardia va rebre 3,4 milions d'euros, però 2,3 milions corresponen al conveni trianual de 5,5 milions signat l'any 2011 quan va treure l'edició en català. Els ajuts i contractes de La Vanguardia pertanyents a 2012 van ascendir a 1.159.859 euros.

El Punt Avui va rebre 930.500 per subvencions adjudicades a dit; 722.218 euros pels ajuts estructurals; i 674.622 euros en convenis de publicitat. Dels 2,3 milions d'euros que ha percebut en total, 672.395 euros són per a El 9 Esportiu. Aquesta publicació, creada el 2002 com a suplement d'esports del diari, té una presència testimonial als quioscos i s'encarrega d'elaborar les pàgines d'esports d'El Punt. Se'n desconeix la difusió. No ha passat mai el control d'OJD, que és l'organisme oficial que certifica les vendes de tots els diaris de l'Estat.

La generositat del Govern català amb El Punt Avui, enmig d'una profunda crisi, ha coincidit amb l'arribada de l'exsenador de CiU i propietari dels supermercats Valvi, Joaquim Vidal, a la presidència d'Hermes Comunicacions, l'empresa editora. Vidal, un cop adquirida la majoria accionarial, va contactar amb empresaris gironins per aconseguir finançament. No se'n va sortir. El següent pas va ser trucar al Govern de CiU i a l'Institut Català de Finances. Les portes que li havien tancat els empresaris gironins se li van obrir de bat a bat a la Generalitat: 2,3 milions d'euros de diners públics en un exercici de fortes retallades per a tothom i un crèdit de l'ICF.

Abans de l'entrada del convergent Joaquim Vidal, que va adquirir el febrer de l'any passat el paquet accionarial de l'empresari carni Joan Bosch, El Punt Avui havia hagut d'afrontat un ERO a l'antiga plantilla de l'Avui, uns acomiadaments pactats amb una seixantena de treballadors l'estiu de 2011 i un altre ERO a les plantilles d'El Punt Avui de Girona i Barcelona poc abans de l'entrada de Vidal que va afectar 49 empleats. Des d'aleshores, amb aquesta enèsima injecció econòmica de la Generalitat, no s'ha registrat cap nou conflicte laboral.

El Grup Godó i la resta

El Grup Godó (La Vanguardia, El Mundo Deportivo, 8TV i les emissores RAC) és el més beneficiat dels mitjans de comunicació privats per les subvencions de la Generalitat. Només La Vanguardia, entre els ajuts de l'any passat, els ?contrac?tes de publicitat i el conveni signat en 2011, va rebre quasi 3,5 milions d'euros.

Un sol contracte de publicitat a compartir entre 8TV i RAC1 s'eleva a més de dos milions d'euros.

Un altre dels diaris més ben tractats pel Govern de CiU és l'Ara, tot i fer només dos anys que és en el mercat i tenir una baixa difusió. L'Ara, que té com a consellera delegada l'exdirectora de TV3 Mònica Terribas, va rebre 940.085 euros. A El Periódico, amb més difusió que El Punt Avui i l'Ara, li van correspondre 1,5 milions d'euros.

La premsa comarcal, com Diari de Girona, Segre, Regió7El 9 Nou, va rebre quantitats molt menors. La Generalitat no els inclou en els convenis bilaterals de publicitat.