El PSC va registrar ahir al Parlament una moció perquè la Generalitat es comprometi a liquidar abans de tres mesos el deute que té acumulat amb els ajuntaments catalans. El president del grup socialista, Pere Navarro, va estar acompanyat per alcaldes i líders locals del PSC, que van reivindicar el pagament de 1.500 milions d'euros, "1.000 més dels que reconeix la Generalitat", segons va explicar el primer secretari dels socialistes catalans. De fet, la moció parlamentària reclama que abans d'un mes el Govern faci públics els deutes que té amb els ajuntaments "així com els derivats d'acords i convenis signats entre la Generalitat i els ajuntaments que no constin com a deute reconegut". Al costat de Navarro, les alcaldesses de l'Hospitalet de Llobregat, Núria Marin, de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, i els alcaldes de Lleida, Àngel Ros, de Granollers, Josep Mayoral i de Cornellà de Llobregat, Antonio Balmon, entre molts d'altres líders socialistes municipals.

El PSC va voler, així, fer pinya en una reivindicació que va considerar "urgent" perquè els ajuntaments poguessin continuar fent front als serveis públics municipals en un període "extremadament difícil". En la moció els socialistes també insten l'executiu a acreditar el deute no reconegut encara amb els ajuntaments i a signar els convenis pendents per tal de formalitzar-lo. Un dels punts de la moció socialista fa referència als impagaments derivats de la llei de barris. "Liquidar les dotacions compromeses dels passats exercicis, tenint en compte que els ajuntaments ja han avançat la part que els pertoca", es destaca en el text. Tal com va defensar aquest passat dimecres al Ple la diputada i alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, els socialistes també reclamen l'aprovació de les lleis de governs locals i la d'hisendes locals en el termini més breu possible.

Les negociacions

El conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, va subratllar ahir que el seu departament mantenia contactes "tècnics" amb el Govern sobre la reforma del model de finançament de les Comunitats Autònomes, però va descartar que la negociació s'hagués iniciat formalment.

"Ens preocupem d'aquest assumpte i les relacions amb el Govern central a nivell tècnic són fluides, així que no m'atreviria a dir que no s'ha parlat d'aquest assumpte, entre d'altres", va manifestar Mas-Colell en ser preguntat al Parlament per l'estat de les negociacions en aquest àmbit. El conseller va recordar que el procés per revisar el finançament autonòmic es va iniciar fa un mes en el Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF), quan es va acordar crear una comissió específica en què caldrà negociar el nou model que, va subratllar, "encara no s'ha reunit". Mas-Colell va remarcar que el Govern no volia mantenir-se al marge del procés de negociació del finançament autonòmic malgrat que la seva sendera era la de convocar una consulta d'autodeterminació i aconseguir progressivament "estructures d'Estat" que li garantissin autonomia financera. "Participarem -en la negociació del nou finançament autonòmic-, encara que no sigui el nord de la nostra activitat, sinó una tasca més, com també ho són la tresoreria o els objectius de dèficit", va manifestar el conseller en les primeres declaracions que feia després que el president de la Generalitat, Artur Mas, assegurés, sense concrecions, que el seu Govern "ja està parlant del finançament autonòmic".